Uniunea Europeană va aplica sancțiuni Belarusului. În listă sunt 40 de oficiali, nu însă și Lukașenko
Full Article 2 minutes read

Uniunea Europeană va aplica sancțiuni Belarusului. În listă sunt 40 de oficiali, nu însă și Lukașenko

Liderii Uniunii Europene au dat undă verde vineri pentru sancţionarea Belarusului, după ce Cipru a renunțat la dreptul de veto și a susținut inițiativa, scrie Euronews și AGERPRES.

Şefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, reuniţi în summit la Bruxelles, au ajuns la un acord, după lungi ore de negocieri pentru a convinge Atena şi Nicosia.

Potrivit președintelui Consiliului European Charles Michel, asta înseamnă că în timpul apropiat sancțiunile contra Belarusului vor fi anunțate oficial.

Sancţiunile au în vedere circa 40 de oficiali belaruşi, acuzaţi de represiune contra opoziţiei sau de falsificarea rezultatului alegerilor prezidenţiale. Activele acestora din UE vor fi înghețate, iar accesul lor în spațiul european va fi interzis. Totuși, în listă nu este inclus președintele Alexandr Lukașenko, scrie Euronews.

Măsurile erau pregătite de mai multe săptămâni, dar trebuiau aprobate în unanimitate de statele membre. Or, Ciprul a refuzat să îşi dea acordul, dacă UE nu adresează mai întâi un mesaj în forţă Turciei pentru ca aceasta să înceteze operaţiunile ilegale de foraj în apele sale.

Conflictul din Mediterana de Est, unde Turcia, Grecia şi Ciprul îşi dispută zăcăminte de hidrocarburi, s-a aflat joi în centrul discuţiilor la summitul european.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: