Unui vicepreședinte a Partidului ȘOR, care părăsise Moldova, i-a fost prezentată învinuirea. A fost la Procuratura Anticorupție
Full Article 2 minutes read

Unui vicepreședinte a Partidului ȘOR, care părăsise Moldova, i-a fost prezentată învinuirea. A fost la Procuratura Anticorupție

Procuratura Anticorupție a venit, pe 13 martie, cu detalii cu privire la învinuirile aduse unui vicepreședinte a Partidului „ȘOR”. Procurorii menționează că persoana, pe 16 iulie 2022, a părăsit teritoriul Republicii Moldova, iar pe 7 martie 2023 s-a prezentat la Procuratura Anticorupție unde i-a fost adusă la cunoștință învinuirea. 

Ziarul de Gardă scrie că este vorba despre vicepreședintele Vitalie Balinschi.

Procuratura Anticorupție menționează că vicepreședintele partidului a părăsit teritoriul Republicii Moldova pe 16 iulie 2022 „cu scopul de a se eschiva de la organul de urmărire penală”.

„În acest sens, acesta a fost pus sub învinuire în lipsă, prin ordonanța din 23 septembrie 2022, fiindu-i incriminată infracțiunea prevăzută de art. 42 alin. (5), 181/2 alin. (1) din Codul penal și art. 181/2 alin. (5) din Codul penal”, comunică procurorii.

Ulterior, pe 23 septembrie 2022, a fost dispusă efectuarea investigațiilor în vederea căutării învinuitului.

Procurorii mai spun că prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 14 noiembrie 2022, demersul procurorului privind aplicarea măsurii preventive – arestul preventiv a fost admis integral, pe un termen de 30 zile, din momentul reținerii, cu menținerea persoanei în Penitenciarul nr.13.

„Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 15 februarie 2023, a fost admisă cererea avocatului privind înlocuirea măsurii preventive, fiind înlocuită cu „liberarea provizorie sub control judiciar”, pe un termen de 30 zile”, adaugă Procuratura.

Prin aceeași încheiere, instanța a obligat învinuitul de a se prezenta la organul de urmărire penală în termen de 21 de zile, din momentul pronunțării încheierii.

Totodată, procurorii menționează că pe 7 martie 2023, vicepreședintelui Partidului s-a prezentat la Procuratura Anticorupție unde i-a fost adusă la cunoștință învinuirea și a solicitat termen până la 16 martie 2023 pentru a face cunoștință cu aceasta.

***

În iulie 2022, cel puțin șapte dintre persoanele apropiate Partidului „ȘOR”, implicate în distribuirea mijloacelor ilicite în favoarea formațiunii, au părăsit Republica Moldova – aproape toți în data de 16 iulie 2022. Informația se conținea într-o scurgere din dosarul privind finanțarea ilegală a partidului, publicată de către jurnalistul Alexandru Cozer.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: