„Unul din paradoxurile Găgăuziei”. Ambasadorul UE a comentat video-ul bloggerului Ilya Varlamov filmat în regiune (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

„Unul din paradoxurile Găgăuziei”. Ambasadorul UE a comentat video-ul bloggerului Ilya Varlamov filmat în regiune (VIDEO)

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a comentat video-ul realizat de bloggerul Ilya Varlamov în Găgăuzia. Varlamov a remarcat că în regiune „oriunde te uiți, peste tot vezi proiecte europene” însă „la referendum, 95% au votat împotrivă”. Ambasadorul a declarat că UE va continua să investească în Găgăuzia. „Pentru noi este importantă dezvoltarea egală a tuturor zonelor din Republica Moldova”, a adăugat diplomatul. 

În timpul video-ului realizat în Găgăuzia, bloggerul a remarcat că „oriunde te uiți, peste tot vezi proiecte europene – drumuri, școli” și că „Europa investește mulți bani”. „Dar când au votat (nota red. la referendum), 95% din găgăuzi au fost împotrivă”, a adăugat Varlamov.

„Deseori sunt întrebat de ce noi implementăm proiecte în Găgăuzia dacă acolo există o astfel de atitudine față de UE. (…) Pentru noi este importantă dezvoltarea egală a tuturor zonelor din Republica Moldova. Iată de ce vom realiza și în continuare proiecte spre binele tuturor oamenilor din Republica Moldova”, a declarat diplomatul.

Totodată, ambasadorul a comentat fragmente din discuția bloggerului cu locuitorii.

În contextul rezultatelor referendumului din 2024, unul din locuitori a fost întrebat de Varlamov „de ce găgăuzii nu vor în UE”. „Societatea este pro-rusă. (…) Am avut legături puternice (nota red. cu Rusia), exista economie. Totul era bine”, a răspuns el. „Acesta este unul din paradoxurile Găgăuziei”, a comentat Jānis Mažeiks. „Multe lucruri care se pronunță sunt din trecut. (…) Dacă să ne uităm acum la relațiile economice ale Găgăuziei, ca și ale întregii țări, este evident că prevalează mult cooperarea și exporturile în țările Uniunii Europene”, a adăugat diplomatul.

Ulterior, Ilya Varlamov a întrebat o altă persoană de ce găgăuzii nu vor în Europa. „Este vorba despre valorile tradiționale. (…) Mama, tata. Familia tradițională”, a fost răspunsul. „Uniunea Europeană, evident, se pronunță pentru diversitate, dar totodată țările UE sunt și un bun exemplu despre ceea ce în Moldova este numit „valori tradiționale”. Poate că țările UE sunt chiar mai mari purtători ale valorilor tradiționale decât mulți dintre cei de aici. Eu urmăresc aici indicatorul care ține de divorțuri. (…) Dacă analizăm topul țărilor cu cel mai mare număr de divorțuri printre locuitori, atunci în primele 10 fac parte tocmai țările care se poziționează ca reprezentante ale valorilor tradiționale. Vorbim aici de Rusia, Belarus, China și din păcate și Moldova. În acest top 10 nu este nici o țară din Uniunea Europeană”, a reacționat ambasadorul.

O altă persoană la fel a fost întrebată de ce găgăuzii nu vor în Europa. „Noi vrem să avem relații de prietenie cu toți, și cu Europa, și cu Rusia”, a fost răspunsul. „Dacă această emisiune ar fi fost filmată poate cu vreo 4 ani în urmă, eu aș fi spus că sigur este posibil să fii prieteni cu toți. Dar pentru noi, pentru Uniunea Europeană, este de neconcepută situația de a prieteni cu agresorul. (…) Este important să prietenești cu cei cu care te asemeni”, a comentat Jānis Mažeiks.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: