Unul dintre dosarele penale împotriva lui Grigorii Karamalak a fost clasat în Moldova. În ce temei?
Full Article 3 minutes read

Unul dintre dosarele penale împotriva lui Grigorii Karamalak a fost clasat în Moldova. În ce temei?

NM a aflat că în Moldova a fost clasat unul dintre dosarele penale împotriva lui Grigorii Karamalak, zis și „Bulgarul. Cu o cerere în acest sens s-au adresat avocații lui Karamalak. Procuratura a precizat pentru NM, de ce dosarul a fost clasat.

NM a aflat că dosarul penal împotriva lui Grigorii Karamalak a fost clasat prin decizia de judecată de la o sursă care a insistat să-i fie păstrat anonimatul. În acest dosar, Karamalak a fost acuzat de crearea unei comunități criminale, care avea la activ mai multe infracțiuni grave.

Ion Caracuian, șeful Procuraturii pentru Combaterea Crimelor Organizate și Cauze Speciale, a comunicat pentru NM că este vorba despre un dosar penal materialele căruia Moldova le-a transmis de mai mult timp în Rusia. „Dar nu poți gestiona concomitent două dosare similare în două state împotriva aceleiași persoane”, a precizat procurorul, adăugând că este vorba despre respectarea procedurilor legale.

El a precizat că de această prevedere a legii au profitat avocații lui Karamalak, care au cerut să fie clasat dosarul în Moldova, deoarece, conform legii, „nimeni nu poate fi supus de două ori urmăririi penale și pedepsei penale pentru una și aceeași faptă”.

Caracuian a mai menționat că în Moldova sunt deschise alte dosare penale împotriva lui Grigorii Karamalak. El nu poate spune numărul lor exact, deoarece în aceste cazuri încă se desfășoară ancheta.

Reamintim că în anul 2008, Grigorii Karamalak a obținut cetățenia Rusiei, dar de la sfârșitul anilor 1990, era anunțat în căutare. Autoritățile Moldovei au solicitat de nenumărate ori extrădarea lui Karamalak, iar Rusia refuza. Apoi a solicitat materialele din acest dosar penal. În anul 2013, Andrei Pântea, pe atunci prim-adjunct al procurorului general, a dat indicații ca dosarul penal împotriva lui Karamalak să fie transmis în Rusia. Ulterior, Karamalak a comunicat jurnaliștilor că în Rusia, acest dosar penal împotriva sa a fost clasat din „lipsa componenței infracțiunii”.

În anul 2016, procurorul Pântea, care a transmis dosarul în Rusia, a fost acuzat de abuz de serviciu, iar dosarul împotriva lui Karamalak a fost reluat la indicația noului procuror general, Eduard Harunjen. În acest dosar, Karamalak era acuzat de crearea unei comunități criminale care a săvârșit mai multe infracțiuni grave pe teritoriul Moldovei: șantaj, jafuri, banditism și furturi în proporții deosebit de mari.

În anul 2017, dosarul împotriva lui Pântea a fost recalificat și el a fost acuzat de „amestec în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală”. În temeiul acestui articol, Pântea putea fi amnistiat. Mai devreme, el a recunoscut că a dat indicații procurorului care gestiona dosarul lui Karamalak să transmită dosarul în Rusia, și-a recunoscut vina și s-a căit sincer. Drept urmare, instanța l-a condamnat pe Pântea la doi ani privațiune de libertate și l-a eliberat imediat, în conformitate cu legea privind amnistia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: