Unul dintre dosarele penale împotriva lui Grigorii Karamalak a fost clasat în Moldova. În ce temei?

NM a aflat că în Moldova a fost clasat unul dintre dosarele penale împotriva lui Grigorii Karamalak, zis și „Bulgarul. Cu o cerere în acest sens s-au adresat avocații lui Karamalak. Procuratura a precizat pentru NM, de ce dosarul a fost clasat.

NM a aflat că dosarul penal împotriva lui Grigorii Karamalak a fost clasat prin decizia de judecată de la o sursă care a insistat să-i fie păstrat anonimatul. În acest dosar, Karamalak a fost acuzat de crearea unei comunități criminale, care avea la activ mai multe infracțiuni grave.

Ion Caracuian, șeful Procuraturii pentru Combaterea Crimelor Organizate și Cauze Speciale, a comunicat pentru NM că este vorba despre un dosar penal materialele căruia Moldova le-a transmis de mai mult timp în Rusia. „Dar nu poți gestiona concomitent două dosare similare în două state împotriva aceleiași persoane”, a precizat procurorul, adăugând că este vorba despre respectarea procedurilor legale.

El a precizat că de această prevedere a legii au profitat avocații lui Karamalak, care au cerut să fie clasat dosarul în Moldova, deoarece, conform legii, „nimeni nu poate fi supus de două ori urmăririi penale și pedepsei penale pentru una și aceeași faptă”.

Caracuian a mai menționat că în Moldova sunt deschise alte dosare penale împotriva lui Grigorii Karamalak. El nu poate spune numărul lor exact, deoarece în aceste cazuri încă se desfășoară ancheta.

Reamintim că în anul 2008, Grigorii Karamalak a obținut cetățenia Rusiei, dar de la sfârșitul anilor 1990, era anunțat în căutare. Autoritățile Moldovei au solicitat de nenumărate ori extrădarea lui Karamalak, iar Rusia refuza. Apoi a solicitat materialele din acest dosar penal. În anul 2013, Andrei Pântea, pe atunci prim-adjunct al procurorului general, a dat indicații ca dosarul penal împotriva lui Karamalak să fie transmis în Rusia. Ulterior, Karamalak a comunicat jurnaliștilor că în Rusia, acest dosar penal împotriva sa a fost clasat din „lipsa componenței infracțiunii”.

În anul 2016, procurorul Pântea, care a transmis dosarul în Rusia, a fost acuzat de abuz de serviciu, iar dosarul împotriva lui Karamalak a fost reluat la indicația noului procuror general, Eduard Harunjen. În acest dosar, Karamalak era acuzat de crearea unei comunități criminale care a săvârșit mai multe infracțiuni grave pe teritoriul Moldovei: șantaj, jafuri, banditism și furturi în proporții deosebit de mari.

În anul 2017, dosarul împotriva lui Pântea a fost recalificat și el a fost acuzat de „amestec în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală”. În temeiul acestui articol, Pântea putea fi amnistiat. Mai devreme, el a recunoscut că a dat indicații procurorului care gestiona dosarul lui Karamalak să transmită dosarul în Rusia, și-a recunoscut vina și s-a căit sincer. Drept urmare, instanța l-a condamnat pe Pântea la doi ani privațiune de libertate și l-a eliberat imediat, în conformitate cu legea privind amnistia.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: