Unul dintre organizatorii schemei de corupție de la ASP, în arest pentru 30 de zile
Full Article 2 minutes read

Unul dintre organizatorii schemei de corupție de la ASP, în arest pentru 30 de zile

Instanța a decis, pe 22 decembrie, plasarea în arest preventiv, pentru 30 de zile, a persoanei învinuite de crearea schemei de corupție în care ar fi implicați agenți imobiliari și angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP).

Magistrații urmează să se expună, astăzi, pe marginea demersului procurorilor în privința și celei de-a doua persoane.

Amintim că CNA a anunțat pe 20 decembrie desfășurarea a circa 70 de percheziții în care erau vizate birourile de serviciu, domiciliile și automobilele mai multor persoane. Este vorba despre angajați ai oficiilor cadastrale din cadrul Agenției Servicii Publice, brokeri imobiliari și ipotecari, persoane fizice și juridice, care, în complicitate cu un fost agent imobiliar facilitau procedura de obținere a actelor cadastrale.

În fapt, CNA și procurorii anticorupție au cercetat câteva sute de episoade în care organizatorul schemei facilita eliberarea actelor permisive pentru cumpărarea-vânzarea imobilelor, eludând procedura legală de programare prealabilă și pretinzând de la clienții săi sume ilicite de bani pentru a corupe angajații ASP.

Printre solicitanții de acte erau persoane fizice, juridice și agenți cadastrali care cereau eliberarea actelor fără asigurarea prezenței fizice necesare a proprietarilor și fără o procură oficială pentru ridicarea acestora. Pentru a obține documentele, aceștia apelau la organizatorul schemei și îi ofereau mijloace financiare pentru următoarele servicii: înregistrarea unui contract la termen standard (10 zile) – 900 de lei (taxa oficială la ASP este de 260 lei); extras din Registrul bunurilor imobile şi certificatul privind valoarea bunului imobil la termen standard (3 zile) – 500 de lei (taxa oficială este de 250 lei); înregistrarea unui contract la termen standard (10 zile), extras din Registrul bunurilor imobile şi a certificatului privind valoarea bunului imobil la termen standard (3 zile) – 1400 lei (taxa oficială pentru asemenea servicii prestate de ASP este de 500 lei). Din sumele pretinse, organizatorul achita taxa de stat, corupea funcționarii și încasa comisionul pentru sine.

Oamenii legii au reținut 14 suspecți. 10 dintre aceștia și-au recunoscut vinovăția.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: