cna.md

Unul dintre organizatorii schemei de corupție de la ASP, în arest pentru 30 de zile

Instanța a decis, pe 22 decembrie, plasarea în arest preventiv, pentru 30 de zile, a persoanei învinuite de crearea schemei de corupție în care ar fi implicați agenți imobiliari și angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP).

Magistrații urmează să se expună, astăzi, pe marginea demersului procurorilor în privința și celei de-a doua persoane.

Amintim că CNA a anunțat pe 20 decembrie desfășurarea a circa 70 de percheziții în care erau vizate birourile de serviciu, domiciliile și automobilele mai multor persoane. Este vorba despre angajați ai oficiilor cadastrale din cadrul Agenției Servicii Publice, brokeri imobiliari și ipotecari, persoane fizice și juridice, care, în complicitate cu un fost agent imobiliar facilitau procedura de obținere a actelor cadastrale.

În fapt, CNA și procurorii anticorupție au cercetat câteva sute de episoade în care organizatorul schemei facilita eliberarea actelor permisive pentru cumpărarea-vânzarea imobilelor, eludând procedura legală de programare prealabilă și pretinzând de la clienții săi sume ilicite de bani pentru a corupe angajații ASP.

Printre solicitanții de acte erau persoane fizice, juridice și agenți cadastrali care cereau eliberarea actelor fără asigurarea prezenței fizice necesare a proprietarilor și fără o procură oficială pentru ridicarea acestora. Pentru a obține documentele, aceștia apelau la organizatorul schemei și îi ofereau mijloace financiare pentru următoarele servicii: înregistrarea unui contract la termen standard (10 zile) – 900 de lei (taxa oficială la ASP este de 260 lei); extras din Registrul bunurilor imobile şi certificatul privind valoarea bunului imobil la termen standard (3 zile) – 500 de lei (taxa oficială este de 250 lei); înregistrarea unui contract la termen standard (10 zile), extras din Registrul bunurilor imobile şi a certificatului privind valoarea bunului imobil la termen standard (3 zile) – 1400 lei (taxa oficială pentru asemenea servicii prestate de ASP este de 500 lei). Din sumele pretinse, organizatorul achita taxa de stat, corupea funcționarii și încasa comisionul pentru sine.

Oamenii legii au reținut 14 suspecți. 10 dintre aceștia și-au recunoscut vinovăția.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: