„Urmărim cu interes și imparțialitate”. Reacția guvernului Marii Britanii după scrutinul prezidențial din Moldova
Full Article 2 minutes read

„Urmărim cu interes și imparțialitate”. Reacția guvernului Marii Britanii după scrutinul prezidențial din Moldova

Guvernul Regatului Unit urmărește procesul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova cu „interes și imparțialitate” . Într-o declarație publicată de misiunea diplomatică de la Chișinău, diplomații englezi menționează informațiile privind plata alegătorilor din regiunea transnistreană, precum și lipsa de obiectivitate a presei afiliate politic.

Marea Britanie constată că primul tur al alegerilor prezidențiale a fost încheiat la 1 noiembrie și împărtășește concluziile preliminare ale Misiunii de Observare a alegerilor a Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO) că procesul de votare a fost bine organizat.

În același timp, Regatul Unit constată că au existat numeroase afirmații credibile privind încălcarea procedurilor legale, inclusiv „plata alegătorilor – în special a cetățenilor moldoveni rezidenți în regiunea transnistreană a țării”.

De asemenea, Marea Britanie ia act de îngrijorările exprimate de BIDDO cu privire la „lipsa de obiectivitate și neutralitate în timpul campaniei electorale a organizațiilor media care au o puternică afiliere politică”.

Marea Britanie solicită tuturor instituțiilor relevante să abordeze aceste lacune înainte de turul doi al alegerilor, care vor avea loc pe 15 noiembrie, astfel încât să fie posibilă organizarea unor alegeri credibile, care să inspire încredere tuturor cetățenilor Moldovei și partenerilor internaționali ai țării.

***

Amintim că, în urma scrutinului din 1 noiembrie, candidata PAS la alegerile prezidențiale Maia Sandu s-a clasat pe primul loc, cu un scor de 36,16% dintre voturile alegătorilor. Președintele în exercițiu, Igor Dodon, care a luptat pentru al doilea mandat în funcția de șef al statului, a obținut cu circa 3% mai puțin – 32,6% dintre voturi.

În afara țării au votat 149 840 de alegători. Cea mai activă țară a fost Italia – 46 442, urmată de Marea Britanie, unde au votat circa 16 847 de alegători.

Maia Sandu și Igor Dodon se vor confrunta în turul II de scrutin, care se va desfășura peste două săptămâni.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: