Urmează decizia: Comisia Pre-Vetting a audiat 7 candidați non-judecători la funcții în CSM
Full Article 2 minutes read

Urmează decizia: Comisia Pre-Vetting a audiat 7 candidați non-judecători la funcții în CSM

Comisia Pre-Vetting a încheiat etapa audierilor publice a candidaților non-judecători la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Din cei 12 candidați cu experiență profesională în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, incluși în lista candidaților transmiși Comisiei Pre-Vetting de Parlament, la audieri au participat 7.

Doi candidați s-au retras din concurs, alți doi nu au depus la timp declarația pentru 5 ani, fiind astfel descalificați. Un candidat a solicitat să fie evaluat fără a participa la audieri.

În perioada 1-9 martie, în ședințe publice au fost audiați: Tatiana Chiriac, Tatiana Ciaglic, Ion Guzun, Angela Popil, Valentin Caisîn, Alexandru Postică și Alexandru Rotari. Aceștia au răspuns la întrebările membrilor Comisiei pentru a clarifica unele aspecte relevante procesului de evaluare.

În perioada următoare, Comisia Pre-Vetting va lucra la elaborarea deciziilor privind constatarea promovării sau nepromovării evaluării de către candidații non-judecători. Similar grupului de candidați judecători, non-judecătorii sunt evaluați de Comisia Pre-Vetting pentru a putea deveni eligibili pentru funcția de membru în CSM.

În paralel, Comisia desfășoară evaluarea candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor.

Amintim că în ajun Asociația Judecătorilor din Moldova și Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” au venit cu o declarație cu privire la reforma justiției din țara noastră. Acestea declarau că „Pre-vettingul a fost un filtru politic”. Asociațiile au făcut apel către Guvern și Parlament pentru a fi adoptate legi „care să contribuie la îmbunătățirea stării lucrurilor în justiție”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: