„Va fi fără viză, fără taxă, fără pașapoarte”. Cum au dezbătut deputații proiectul privind noua ambasadă a SUA
Full Article 4 minutes read

„Va fi fără viză, fără taxă, fără pașapoarte”. Cum au dezbătut deputații proiectul privind noua ambasadă a SUA

Proiectul de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a noului sediu al ambasadei SUA în Republica Moldova, care a fost dezbătut în ședința plenară a Parlamentului din 6 februarie, a stârnit interesul opoziției. Deputata comunistă Inga Sibova a vrut să afle cum va fi posibil ca cetățenii simpli să aibă acces în parcul pe care SUA și-a asumat să-l construiască în jurul campusului diplomatic în condiții în care teritoriul va aparține unui stat străin. Directorul Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari, a explicat că Acordul interguvernamental dintre cele două țări prevede că, după finalizare, parcul va fi transmis în proprietatea Republicii Moldova. Iar președintele Parlamentului, Igor Grosu, a dat asigurări opoziției că „nu va avea nevoie de vize” pentru a intra în parc.

Proiectul de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a noului sediu al ambasadei SUA în Republica Moldova a fost prezentat în plenul Parlamentului de directorul APP, Roman Cojuhari. Inițiativa legislativă a provocat multe întrebări din partea deputaților din opoziție, care de la bun început s-au pronunțat împotriva vinderii terenului pe care urmează să fie ridicat noul sediu al ambasadei americane.

În speță, deputata comunistă Inga Sibova a acordat o întrebare în legătură cu Acordul dintre Republica Moldova și SUA privind achiziționarea proprietății pentru noul sediu al ambasadei americane, care prevede inclusiv crearea unui parc public. Aceasta s-a interesat dacă parcul va fi accesibil cetățenilor simpli în condițiile în care teritoriul va aparține Statelor Unite ale Americii.

Dvs. v-ați referit de câteva ori: vor fi renovate porțile istorice și va fi un parc. (…) Cum vor fi cetățenii Republicii Moldova să se plimbe în acest parc dacă totuși este teritoriul altui stat? Dvs. ați desenat foarte frumos, dar eu nu pot să-mi imaginez cum poate să intre pe teritoriul unei ambasade un simplu cetățean. Este o poveste sau o realitate care totuși este prevăzută prin actele care le-ați întocmit?”, a menționat parlamentara.

Roman Cojuhari a subliniat că acest aspect este prevăzut în documentul încheiat de cele două state. „Doamna deputat, este prevăzut în tocmai în acordul interguvernamental că parcul care va fi construit, ulterior, va fi transmis în gestiune și către autoritățile Republicii Moldova. Noi vorbim, parcul și zona dimprejurul porților să fie accesibil publicului larg. Nu va fi îngrădit. În acordul interguvernamental este punct prin care și Republica Moldova și-a rezervat, dar și Statele Unite și-a rezervat dreptul să transmită în proprietatea Republicii Moldova”, a menționat el.

La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a spus opoziției: „Deci, precizare: de viză n-o să aveți nevoie, de Statele Unite, ca să mergeți în parc. Va fi public, fără viză, fără taxă, fără pașapoarte. Totul va fi bine, vă spun”.

Amintim că, pe 11 iulie 2024, la Chișinău, a fost semnat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul SUA privind achiziționarea proprietății pentru noul sediu al ambasadei americane. Parlamentul a ratificat documentul în data de 31 iulie 2024.

Potrivit documentului, campusul diplomatic al SUA va fi construit pe terenul din strada Tighina 12 din capitală, unde era situat fostul stadion republican și care are o suprafață de circa 5,2 hectare. Investițiile anunțate vor fi de aproximativ 250 de milioane de dolari. SUA se obligă, de asemenea, să restaureze porțile fostului stadion republican, care se află de aproape 20 de ani în paragină, și să construiască un nou parc.

Prețul de achiziționare a proprietății pentru noul sediu al Ambasadei SUA în Republica Moldova a fost negociat în conformitate cu prevederile Legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil. Acesta constituie 18 milioane de euro. Banii respectivi vor fi alocați de autorități pentru realizarea unor proiecte importante, precum reparația mai multor școli sportive, proiectarea viitorului stadion național și crearea Centrului de cultură și artă contemporană „Universul”. La fel, SUA va rambursa cheltuieli de până la 7,5 milioane de euro aferente transferului lotului de teren cu posesia vacantă, inclusiv orice plăți legate de expropriere, și eliberării acestuia de orice construcții.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: