Va fi suspendat instrumentul care permite reducerea pedepselor condamnaților din cauza condiţiilor precare de detenție
Full Article 2 minutes read

Va fi suspendat instrumentul care permite reducerea pedepselor condamnaților din cauza condiţiilor precare de detenție

Parlamentul informează că va fi suspendată aplicarea de către instanțele de judecată a reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a decis să propună plenului parlamentului aprobarea proiectului de lege propus de Ministerul Justiției.

Potrivit sursei citate, până la 1 septembrie 2020, guvernul va prezenta parlamentului un proiect de lege privind perfecționarea mecanismului compensator.

Menționăm că preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, a scris la acest subiect că „dacă dorim să avem relații înțelegătoare cu Consiliul Europei și să evităm condamnările la CtEDO”, atunci nu trebuie abrogat mecanismul care permite reducerea pedepselor condamnaților din cauza condiţiilor precare de detenție. „Dacă practica este deficientă, ea trebuie schimbată, nu legea”, a mai spus acesta.

De asemenea, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, și-a exprimă îngrijorarea în legătură cu decizia guvernului de a introduce moratoriu asupra mecanismului de reducere a pedepsei condamnatului deținut în condiții precare și califică acestă acțiunea „ca un regres în asigurarea respectării drepturilor omului în detenție în Republica Moldova”.

Conform datelor statistice ale Administrației Naționale a Penitenciarelor, până pe data de 10 februarie 2020, au fost înregistrate 5 372 de plângeri ale deținuților cu privire al condițiile precare de detenție din instituțiile penitenciare din țară din totalul de circa 6 700 de deținuți aflați în custodia statului. Au fost examinate aproximativ 3 445 de cereri, fiind eliberați 142 de deținuți, iar cuantumul despăgubirilor bănești însumează circa 1,64 milioane de lei.

Pentru mai multe știri abonați-vă la pagina noastră de Facebook

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: