theatlantic.com

Va fi suspendat instrumentul care permite reducerea pedepselor condamnaților din cauza condiţiilor precare de detenție

Parlamentul informează că va fi suspendată aplicarea de către instanțele de judecată a reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a decis să propună plenului parlamentului aprobarea proiectului de lege propus de Ministerul Justiției.

Potrivit sursei citate, până la 1 septembrie 2020, guvernul va prezenta parlamentului un proiect de lege privind perfecționarea mecanismului compensator.

Menționăm că preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, a scris la acest subiect că „dacă dorim să avem relații înțelegătoare cu Consiliul Europei și să evităm condamnările la CtEDO”, atunci nu trebuie abrogat mecanismul care permite reducerea pedepselor condamnaților din cauza condiţiilor precare de detenție. „Dacă practica este deficientă, ea trebuie schimbată, nu legea”, a mai spus acesta.

De asemenea, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, și-a exprimă îngrijorarea în legătură cu decizia guvernului de a introduce moratoriu asupra mecanismului de reducere a pedepsei condamnatului deținut în condiții precare și califică acestă acțiunea „ca un regres în asigurarea respectării drepturilor omului în detenție în Republica Moldova”.

Conform datelor statistice ale Administrației Naționale a Penitenciarelor, până pe data de 10 februarie 2020, au fost înregistrate 5 372 de plângeri ale deținuților cu privire al condițiile precare de detenție din instituțiile penitenciare din țară din totalul de circa 6 700 de deținuți aflați în custodia statului. Au fost examinate aproximativ 3 445 de cereri, fiind eliberați 142 de deținuți, iar cuantumul despăgubirilor bănești însumează circa 1,64 milioane de lei.

Pentru mai multe știri abonați-vă la pagina noastră de Facebook

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: