bătrîncea
NewsMaker

Va rămâne Chicu în fruntea executivului? PSRM, după discuțiile cu PDM: „Noi nu am discutat acest lucru”

Vicepreședintele parlamentului, deputatul socialist Vlad Bătrâncea, susține că eventualul acord semnat între PSRM și PDM va conține, în mare parte, prevederile semnate anterior cu blocul ACUM. Totodată, acesta a declarat că nu s-a luat încă o decizie despre cine va fi viitorul prim-mininistru al țării, în cazul în care se va ajunge la o coaliție cu PDM. Declarația a fost făcută după prima întâlnire a grupurile de lucru ale celor două formațiuni, în vederea creării unei coaliții de guvernare.

„Înțelegem că pe dvs vă interesează în primul rând funcțiile, ministerele. Astăzi nu s-a discutat despre partajarea ministerelor. Am vorbit care ar putea baza acordului privind coaliția. Am propus colegilor din PD ca la baza acestuia să fie acordul PSRM cu Blocul ACUM, semnat în septembrie 2019, pentru că este destul de consistent și reflectă toate necesitățile de moment ale R. Moldova și reprezintă toți cetățenii”, a spus Bătrîncea.

„Înțelegem că aveți întrebări: cine va fi premierul, cine va conduce guvernul? Noi nu am discutat acest lucru”, a adăugat acesta.

Socialistul a menționat că PDM este gata să-și asume reponsabilitatea pentru Ministerul Economiei sau cel de Externe. Vlad Bătrîncea a mai spus că negocierile vor continua această săptămână, posibil ca în weekend.

„Posibil că vor avea loc discuții în format mai îngust, cu specialiști din diferite domenii, pentru a vedea dacă putem ajunge împreună la un program de guvernare. Binențeles, ne vom axa pe dezvoltarea economică durabilă, realizarea tuturor programelor sociale care au fost votate la finele sesiunii trecute, care au fost votate de către toți deputații”, a adăugat socialistul.

Socialiștii susțin că faptul că PDM se declară o forță pro-europeană nu este un împediment pentru crearea unei coaliții de guvernare.

„Moldova este o țară europeană de origine și suntem gata să aducem standarde și valori care vor merge în interesul național și ai cetățenilor R Moldova. Nu avem niciun stres în ceea ce ține relații cu Estul și Vestul. Am propus colegilor din PD un model de politică echilibrată, astfel ca să lucrăm și cu UE și cu spațiul CSI. Trebuie să avem acord de bună vecinătate cu România și Ucriana, nu trebuie să fim prieteni cu cineva, împotriva altuiva”, au explicat socialiștii.

Socialistul Vlad Bătrîncea a mai spus că eventualul acord cu PDM nu va avea nicio prevedere secretă.

„Toate propunerile pe care le-am făcut PD-ul și toate doaleanțele le facem publice, ca să nu existe manipulări în acest sens. Nu avem ce ascunde, discuțiile vor fi foarte transparente, iar acordul va fi semnat dacă vom ajunge la un numitor comun, nu va avea nicio anexă secretă și va fi dat publicității”, a dat asigurări Bătrîncea.

Reprezentanții PSRM susțin că grupul poltiic Pro Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate, dar și fracțiunea ȘOR își doresc alegeri anticipate, însă acest scenariu nu este favorabil cetățenilor Republicii Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

tvrmoldova.md

Sofia verifică identitatea bulgară a lui Plahotniuc. Premierul Jeliazkov: „Vom avea grijă să cercetăm acest caz”

Prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, a anunțat că autoritățile de la Sofia verifică veridicitatea identității bulgare a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, care ar deține o carte de identitate emisă în 2006. Jeliazkov a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău, alături premierul moldovean Dorin Recean, în marja vizitei sale în R. Moldova.

Din ceea ce știm, deocamdată, și datele pe care le avem, este vorba despre o persoană care în 2004 a aplicat pentru act de identitate sub numele Mihail Tăuceanu. Indiferent de decizia Autorității de securitate, au fost eliberate acte de identitate în 2006. Acum se fac verificări dacă este vorba de o identitate falsă. Vom avea grijă să cercetăm acest caz”, a declarat Jeliazkov.

Oficialul bulgar a subliniat că „infrastructurile oligarhice create sunt drumul cel mai direct pentru a desfășura propaganda rusească și a influența funcționarea normală a societății” și a promis că autoritățile bulgare vor investiga acest caz.

Prim-ministrului Bulgariei, Rossen Jeliazkov, întreprinde o vizită în R. Moldova în perioada 27-28 iulie 2025.

Duminică, 27 iulie, prim-ministrul Dorin Recean îl va primi pe omologul său bulgar la Casa Guvernului. Programul va include ceremonia de întâmpinare, o întrevedere tête-à-tête, precum și în format extins, cu membrii delegațiilor. După ședințe, prim-miniștrii Dorin Recean și Rossen Jeliazkov vor susține o conferință de presă comună.

Ulterior, oficialii se vor deplasa în raionul Taraclia, unde vor avea o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale. De asemenea, șefii guvernelor de la Chișinău și Sofia vor participa la ceremonia de semnare a Acordului prin care fosta Universitate din Taraclia devine filiala Universității „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.  

Luni, 28 iulie, premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu șeful Legislativului, Igor Grosu. 

***

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: