bătrîncea
NewsMaker

Va rămâne Chicu în fruntea executivului? PSRM, după discuțiile cu PDM: „Noi nu am discutat acest lucru”

Vicepreședintele parlamentului, deputatul socialist Vlad Bătrâncea, susține că eventualul acord semnat între PSRM și PDM va conține, în mare parte, prevederile semnate anterior cu blocul ACUM. Totodată, acesta a declarat că nu s-a luat încă o decizie despre cine va fi viitorul prim-mininistru al țării, în cazul în care se va ajunge la o coaliție cu PDM. Declarația a fost făcută după prima întâlnire a grupurile de lucru ale celor două formațiuni, în vederea creării unei coaliții de guvernare.

„Înțelegem că pe dvs vă interesează în primul rând funcțiile, ministerele. Astăzi nu s-a discutat despre partajarea ministerelor. Am vorbit care ar putea baza acordului privind coaliția. Am propus colegilor din PD ca la baza acestuia să fie acordul PSRM cu Blocul ACUM, semnat în septembrie 2019, pentru că este destul de consistent și reflectă toate necesitățile de moment ale R. Moldova și reprezintă toți cetățenii”, a spus Bătrîncea.

„Înțelegem că aveți întrebări: cine va fi premierul, cine va conduce guvernul? Noi nu am discutat acest lucru”, a adăugat acesta.

Socialistul a menționat că PDM este gata să-și asume reponsabilitatea pentru Ministerul Economiei sau cel de Externe. Vlad Bătrîncea a mai spus că negocierile vor continua această săptămână, posibil ca în weekend.

„Posibil că vor avea loc discuții în format mai îngust, cu specialiști din diferite domenii, pentru a vedea dacă putem ajunge împreună la un program de guvernare. Binențeles, ne vom axa pe dezvoltarea economică durabilă, realizarea tuturor programelor sociale care au fost votate la finele sesiunii trecute, care au fost votate de către toți deputații”, a adăugat socialistul.

Socialiștii susțin că faptul că PDM se declară o forță pro-europeană nu este un împediment pentru crearea unei coaliții de guvernare.

„Moldova este o țară europeană de origine și suntem gata să aducem standarde și valori care vor merge în interesul național și ai cetățenilor R Moldova. Nu avem niciun stres în ceea ce ține relații cu Estul și Vestul. Am propus colegilor din PD un model de politică echilibrată, astfel ca să lucrăm și cu UE și cu spațiul CSI. Trebuie să avem acord de bună vecinătate cu România și Ucriana, nu trebuie să fim prieteni cu cineva, împotriva altuiva”, au explicat socialiștii.

Socialistul Vlad Bătrîncea a mai spus că eventualul acord cu PDM nu va avea nicio prevedere secretă.

„Toate propunerile pe care le-am făcut PD-ul și toate doaleanțele le facem publice, ca să nu existe manipulări în acest sens. Nu avem ce ascunde, discuțiile vor fi foarte transparente, iar acordul va fi semnat dacă vom ajunge la un numitor comun, nu va avea nicio anexă secretă și va fi dat publicității”, a dat asigurări Bătrîncea.

Reprezentanții PSRM susțin că grupul poltiic Pro Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate, dar și fracțiunea ȘOR își doresc alegeri anticipate, însă acest scenariu nu este favorabil cetățenilor Republicii Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: