„Va trebui să ne întâlnim în judecată”. Reacția lui Șarov la actul emis de ANI, privind un conflict de interese cu fiul său
Full Article 3 minutes read

„Va trebui să ne întâlnim în judecată”. Reacția lui Șarov la actul emis de ANI, privind un conflict de interese cu fiul său

Rectorul Universității de Stat din Moldova (USM) Igor Șarov va ataca în judecată actul emis de Autoritatea pentru Integritate (ANI), care a constatat un conflict de interese între acesta și fiul său, pe când deținea funcția de secretar general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Mai exact, Șarov ar fi participat la luarea deciziilor, în urma cărora, editura al cărui co-fondator este fiul său, a obținut un contract în mărime de peste 850 de mii de lei. Contactat de NM, aceasta s-a arătat sigur că își va demonstra nevinovăția.

Igor Șarov a declarat că a discutat cu mai mulți avocați despre situația creată și se arată sigur că va reuși să demonstreze că cele incriminate nu sunt adevărate.

„Regret această decizie. Am prezentat toate explicațiile pertinente pe acest subiect. Din discuțiile aplicate cu mai mulți juriști calificați și notorii, sunt sigur că voi putea să-mi demonstrez nevinovăția și să o probez. Nu mă caracterizează să comentez deciziile adoptate. Cu părere de rău, va trebui să ne întâlnim în judecată. Asta este tot ce pot spune la moment”, a răspuns Igor Șarov.

***

Amintim că, pe 6 iulie, ANI a anunțat despre constatarea încălcării regimului juridic al conflictelor de interese în privința lui Igor Șarov, pe când acesta deținea funcția de secretar general de stat al MECC.

Mai exact, în perioada octombrie 2017-august 2019, Igor Șarov, aflat în exercitarea funcției de demnitate publică, cea de secretar general de stat în cadrul MECC, ar fi participat la luare deciziilor în calitate de președinte al grupului de lucru pentru achiziții al Ministerului în privința unei editurii a cărei co-fondator figura fiul său, semnând în acest sens patru acte administrative.

Ulterior, în anul 2018, grupul de achiziții al MECC a selectat editura fiului fostului secretar general de stat pentru editarea unor manuale, dintre mai mulți operatori economici înregistrați la această procedură. Urmare deciziei grupului de achiziții, a fost semnat contractul cu această editură, în valoare totală de peste 853 de mii de lei.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, fostul secretar general de stat al MECC va fi decăzut din dreptul de a deține o funcție publică sau de demnitate public timp de trei ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor al ANI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: