screenshot

Vaccinare: 2% din populația Moldovei a fost imunizată. Când sosește următoarea partidă de seruri?

La sfârșitul lui aprilie, prin intermediul platformei COVAX, în Republica Moldova vor ajunge încă 48 de mii de doze de vaccin VaxZevria (AstraZeneca). De asemenea, se desfășoară negocieri cu producătorii serurilor Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson. Anunțul a fost făcut de către epidemiologul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) Alexei Ceban, în cadrul conferinței din 13 aprilie.

În cadrul aceleiași conferințe, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Igor Curov a declarat că reprezentanții instituției negociază cu peste 10 producători de vaccinuri anti-Covid. Potrivit oficialului, cu trei dintre ei a fost stabilită deja o relație strânsă: Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson.

„În ceea ce privește vaccinul Sputnik V, încă se poartă discuții cu privire la detaliile tehnice, cum ar fi metoda livrării”, a precizat Curov.

Potrivit MSMPS, până pe 13 aprilie, în Moldova, au fost vaccinate puțin peste 68 de mii de persoane, adică 2% din populație. Este vorba despre 60% dintre lucrătorii medicali, 24% dintre angajații sistemului de învățământ și 30% dintre angajații centrelor de plasament temporar.

În același timp, au fost înregistrate 1017 cazuri de efecte adverse în urma imunizării. Potrivit MSMPS, este vorba despre reacții de gravitate ușoară și medie: febră, durere de cap, durere de mușchi și încheieturi. Consecințe grave în urma imunizării nu au fost înregistrate.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Guțul, mai aproape de a-și afla sentința. Protest în timpul ședinței de judecată: „Evghenia, eroul nostru” VIDEO

Pe 3 iulie, Judecătoria sectorului Buiucani continuă să examineze dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor. Ședința de judecată a început la ora 9:00. Între timp, în fața sediului instanței are loc un protest.

Cei adunați în fața instanței scandează: „Evghenia, eroul nostru”, „Svetlana, suntem cu tine”, „Evghenia, suntem cu tine”, „Libertate”.

La ultima ședință de judecată, pe 1 iulie 2025, procurorii au cerut o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.

Pe lângă Evghenia Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru Svetlana Popan, șefa oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”.

Conform procurorului de caz, Cristina Gladcov, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare. Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei.

După ședința de judecată, Guțul a spus că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea adăugat că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza împotriva Evgheniei Guțul. Conform procurorilor, Guțul – activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR” – a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate, Guțul ar fi acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare ar fi fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: