La 1 martie, Moldova a lansat oficial campania de vaccinare împotriva coronavirusului. În același timp, pentru mulți rămân semne de întrebare despre imunizare, reacțiile adverse și contraindicații. NM relatează, ce se știe despre toate acestea.
Cine nu va fi imunizat
Ministerul Sănătății dă asigurări că în Moldova, imunizarea va fi benevolă și gratuită. Nu vor fi vaccinați copiii mai mici de 16 ani, pentru că vaccinurile nu au fost testate suficient pentru această categorie de vârstă.
Conform informațiilor Ministerului Sănătății, nu ar trebui să fie vaccinați împotriva coronavirusului nici cei care mai devreme au avut alergie la vaccinuri sau la componentele acestora, de exemplu, la Polietilenglicol și Polisorbat. La fel, nu vor fi vaccinate persoanele cu simptome de răceală.
Pentru persoanele seropozitive, cele bolnave de cancer și de alte boli care suprimă sistemul imunitar, riscul de a dezvolta o formă complicată a coronavirusului este mult mai mare. Date despre securitatea și eficiența vaccinurilor pentru acest grup al populației încă nu sunt, dar Ministerul Sănătății susține că aceste persoane se vor putea vaccina dacă nu există alte contraindicații.
Pot fi vaccinate femeile însărcinate și cele care alăptează?
Deocamdată sunt puține informații despre influența vaccinurilor împotriva coronavirusului asupra femeilor însărcinate și a mamelor care alăptează. Ele nu au fost incluse în cercetările vaccinurilor, dar unele participante la testările clinice au obținut vaccinul neștiind despre sarcină. Conform datelor OMS, la aceste femei nu s-au depistat reacții adverse periculoase pentru sănătate, iar vaccinul a avut efect.
Ministerul Sănătății recomandă femeilor însărcinate care doresc să se vaccineze să fie monitorizate de medic și să respecte măsurile de securitate chiar după vaccinare (purtarea măștii, distanțarea socială etc.).
Cercetătorii presupun că vaccinarea nu va afecta femeile care alăptează, mai ales luând în calcul faptul că acestea sunt supuse unui risc mai mare de a dezvolta complicații în cazul coronavirusului. La fel, prin laptele mamei, copiii pot primi anticorpi și celule ale sistemului imunitar. Acest lucru este numit imunitate pasivă.
Pot fi vaccinați cei care au fost bolnavi recent de COVID?
Potrivit informațiilor Ministerului Sănătății, vaccinarea împotriva COVID-19 poate fi efectuată indiferent de cât timp a trecut de la boală. Conform datelor OMS, acest lucru nu provoacă slăbirea imunității și complicații.
Care ar putea fi reacțiile adverse
Ministerul Sănătății a comunicat că cercetările nu au depistat reacții grave provocate de vaccinurile împotriva coronavirusului. După administrarea vaccinului, la pacient ar putea apărea dureri pe locul injecției, dureri de cap și musculare, oboseală, au menționat responsabilii de la minister. În cazuri mai rare, s-au manifestat febră, frisoane, stări de greață. Și OMS, și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA prezintă aceleași informații despre reacțiile adverse provocate de vaccinurile împotriva COVID care sunt permise pentru administrare.
Studiile au constatat că imunitatea apare după 14 zile de la administrarea celei de-a doua doze a vaccinului.
***
Conform planurilor autorităților din Moldova, vaccinarea se va efectua în trei etape. În primele două luni, se preconizează vaccinarea a 70 mii de lucrători medicali și asistenți sociali.
La cea de-a doua etapă, pe parcursul următoarelor patru luni, vor fi vaccinate persoanele în vârstă de peste 60 de ani, persoanele cu boli cronice, pedagogii, colaboratorii organelor de drept, militarii și angajații penitenciarelor. Ministerul Sănătății estimează că este vorba de circa 733 mii de persoane.
Cea de-a treia etapă, în cadrul căreia vor fi vaccinate celelalte categorii ale populației, va dura până atunci când în țara noastră se va forma imunitate colectivă.