Reuters

„Văd o scânteie, pare o rachetă!”. Pilotul unui avion iranian a văzut racheta care a lovit aeronava ucraineană

Racheta care a lovit avionul ucrainean cu 176 de oameni la bord a fost văzută cu circa trei minute înainte de tragedie de către pilotul unei alte aeronave, care tocmai ateriza. După aceea, turnul de control a încercat să ia legătura cu pilotul avionului ucrainean, însă fără niciun rezultat. Postul ucrainean de televiziune TSN a intrat în posesia stenogramei discuției dintre turnul de control și pilotul avionului companiei „Iran Aseman Airlines”. După publicare, autoritățile de la Teheran au anunțat că nu vor mai colabora cu Kievul în ceea ce ține ancheta accidentului aviatic, scrie Reuters, luni, 3 februarie.

Aparatul de zbor al companiei „Ukraine International Airlines” a decolat din aeroportul Teheran la ora 6.20, în data de 8 ianuarie. În același timp a aterizat un avion al companiei iraniene „Iran Aseman Airlines”. Cu aproximativ trei minute înainte de tragedie, pilotul a văzut racheta.

Reproducerea înregistrării 05:12

Turnul de control: – Bună dimineața, „Ukraine International Airlines” 752 (neclar), înălțimea zborului dvs 260, deplasați-vă cu 6000 de funți, faceți dreapta.

Turnul de control: – După 6000 de funți luați direcția Parok.

Pilot EP3768: Intrăm pe pistă din direcția nord, 3768.

Turnul de control: Bună dimineața, 3768.

Turnul de control: „Aseman” 3768 (neclar), luați 3343 stânga, nivelul 110.

Pilot EP3768: – Echipajul 3768, pe fir.

Pilot EP3768: – Intrăm pe pistă din direcția nord, 3768.

Pilot EP3768 – Nu, domnule?

Pilot EP3768: Zona 320 este activă pentru zbor?

Turn de control: – GPS (neclar).

Pilot EP3768: – Am zărit scântei, ca de la o rachetă. Trebuia să fie așa ceva acolo?

Turn de control: – Zona 320? La câte mile distanță? Unde?

Pilot EP3768: – Nu pot să vă spun sigur. Dar cred că este lângă aeroportul Payam, Karaj.

Turn de control: – Câte mile distanță? Unde?

Pilot EP3768: – Văd o lumină care vine din acea direcție.

Turn de control:– Nu am fost informați despre nimic de acest gen.

Turn de control: – Cum arată? Cu ce seamănă această lumină?

Pilot EP3768: – Este cu siguranță lumina de la o rachetă.

Turn de control: – Nu zboară spre orașul Teheran, nu?

Pilot EP3768: – Este posibil… De fapt, nu, nu… din direcția orașului zboară.

Turn de control: – Nu ne-au informat despre așa ceva, dar continuați să observați.

Pilot EP3768: – Bine, iau cursul pentru aterizare.

Turn de control: – „Ukraine International Airlines 752, recepție.

Turn de control: – „Ukraine International Airlines 752, recepție.

Turn de control: – „Ukraine International Airlines 752, cum mă auziți?

(Replica se repetă de mai multe ori de la 02:27 până la 04:25, fără răspuns)

Turn de control: „Aseman” 3768, 9000 (neclar), cursul pentru aterizare.

Turn de control: „Aseman” 3768, gata, nu mai vedeți nimic, acolo, sus?

Pilot EP3768: – Domnule inginer, am văzut o explozie, o scânteie de la explozie, nu înțelegem ce este.

Turn de control: – Nu știm cu certitudine…

Pilot EP3768: – În direcția cursului nostru totul este în regulă?

Turn de control: – Da, nu cred că veți avea vreo problemă.

Pilot EP3768: – Să dea Dumnezeu!”

Ulterior, șeful anchetei privind tragedia aviatică a declarat că înregistrarea audio face parte din probele pe care le-au prezentat autoritățile iraniene experților ucraineni, în cadrul investigației comune a cauzelor producerii tragediei.

„Echipa care investighează accidentul, din motive neclare, a publicat un fișier audio secret, care conține discuția turnului de control și a pilotului unui alt avion. Acțiunile ucrainenilor au dus la faptul că nu mai putem să le punem la dispoziție nicio probă”, a explicat Hasan Reizaifar.

Într-un interviu televizat, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că înregistrarea demonstrează faptul că Iranul a știut din start că avionul a fost lovit de o rachetă, scrie Reuters.

Amintim că avionul ucrainean, cu 176 de oameni la bord, a fost doborât de două rachete. Teheranul a spus inițial că tragedia s-a produs din motive tehnice, însă ulterior a recunoscut că o unitate antiaeriană a Gardienilor Revoluţiei a doborât „din greşeală” aparatul de zbor. 

Avionul a fost doborât în contextul în care Iranul se temea de represalii după ce atacase baze militare din Irak ca ripostă la asasinarea de către SUA a comandantului militar iranian Qassem Soleimani.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

presedinte.md

84 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste. Conducerea Moldovei: „Avem datoria să nu uităm. Să spunem adevărul”

Conducerea de vârf a Republicii Moldova a transmis mesaje de comemorare la 84 de ani de la primul val al deportărilor staliniste. Maia Sandu, Dorin Recean și Igor Grosu au evocat traumele lăsate de regimul sovietic asupra zecilor de mii de familii din Republica Moldova și au făcut apel la păstrarea memoriei istorice.

„Sovieticii au sfâșiat destine, au despărțit familii și au condamnat oameni nevinovați la moarte. Cei deportați au pierdut tot ce au construit de-a lungul anilor și au ajuns în lagăre de muncă forțată, de unde mulți nu s-au mai întors niciodată. Durerea acelor vremuri încă ne răscolește. O resimțim ori de câte ori cineva încearcă să nege faptele sau să ascundă adevărul. Cea mai profundă formă de respect față de strămoșii noștri este să păstrăm vie amintirea suferinței lor – și să ne asigurăm ca astfel de tragedii să nu se mai repete niciodată. Avem datoria să nu uităm. Să spunem adevărul”, a scris președinta Maia Sandu pe rețele.

Premierul Dorin Recean a adus o mărturie personală. Șeful Guvernului a vorbit despre drama trăită de familia sa, acum 84 de ani: „Șase din cei 12 copii ai bunicului meu de pe tată au fost deportați în Siberia, alți 3 au fost nevoiți să se ascundă în România. Această tragedie nu este doar o statistică în cărțile de istorie – este tragedia neamului nostru. Copiii au rămas fără tați, familiile au fost rupte și duse în diferite locuri la pierzanie, iar noi, cei rămași, n-am știut și ni s-a interzis să aflăm ce s-a ales din ei. Unde au murit. În ce groapă au fost aruncați. Ce vină li s-a adus. Ne-a fost interzis să întrebăm, să vorbim, să aflăm”.

Și în Parlament, deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor primului val de deportări.

„În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, în Moldova a început prima operațiune a deportărilor staliniste. (…) Toți acești oameni nevinovați sunt o parte din zecile de milioane de victime ale regimului autoritar. (…) Este important să vorbim despre aceste atrocități, fiindcă vorbim despre bunicii, părinții și rudele noastre, care au îndurat chinuri și care, mulți dintre ei, nu s-au mai întors acasă”, a declarat speakerul Igor Grosu.

Amintim că, pe 11 iunie, ultimele 20 000 de dosare ale persoanelor deportate pe criterii politice au fost transmise către Agenția Națională a Arhivelor. Dosarele includ informații detaliate – date personale, nivel de educație, statut social, componența familiei, locul de origine, trasee de deportare, bunuri confiscate, condiții de trai, decizii privind încetarea deportării și hotărâri de reabilitare – despre peste 57 000 de victime smulse cu forța din casele lor și trimise în exil în regiunile Uniunii Sovietice.

Documentele vor fi păstrate de Agenția Națională a Arhivelor, unde vor putea fi cercetate, înțelese și onorate de istorici, cercetători și publicul larg. 

***

Conform raportului către Stalin, Molotov și Beria, pe 13 iunie din RSSM au fost deportați într-o singură noapte 24 360 persoane. Circa o mie de persoane ale căror nume figurau în listele inițiale au reușit să evite deportarea. Doar trei au reușit să se ascundă. 318 au trecut în prealabil în altă localitate. 133 de persoane nu au fost strămutate pentru că erau grav bolnave. Cu toate acestea, din amintirile victimelor, femeile cu sarcină avansată nu erau scutite de deportare. 829 de persoane au fost scutite de deportare „pe motivul insuficienței probelor” vinovăției. Majoritatea deportaților proveneau din Chișinău, Bălți, Taraclia. Erau strămutați cu familiile, cu toate acestea, pe drum spre locul de surghiun membrii familiilor erau separați. Circa 8 mii de bărbați au fost internați în lagăre de muncă. Mamele cu copii erau plasate în colonii speciale din Kazahstan, și din regiunile Omsk și Novosibirsk.

Mai multe detalii despre valul de deportări staliniste care a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 – citiți în proiectul special NM „Nu se va mai întoarce nimeni și niciodată – aici vă vor putrezi oasele”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: