Val de plecări la PSDE: 16 primari din Hâncești, președintele de raion și consilierii raionali vor să adere la PAS. Diacov: „Condoleanțe”
Full Article 3 minutes read

Val de plecări la PSDE: 16 primari din Hâncești, președintele de raion și consilierii raionali vor să adere la PAS. Diacov: „Condoleanțe”

Partidului Social Democrat European (PSDE, fostul PDM) anunță că, în urma „presiunilor”, mai mulți membri ai Organizației Teritoriale Hâncești PSDE au părăsit formațiunea și se alătură Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Potrivit ex-președintelui de onoare al PDM Dumitru Diacov, este vorba despre 16 primari, președintele raionului Hâncești Iurie Levinschi și consilieri raionali. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt PAS Adriana Vlas a confirmat că mai mulți primari și demnitari din raionul respectiv au depus cereri de aderare la formațiunea de guvernare, care urmează a fi analizate, iar ulterior vor fi luate decizii. Adriana Vlas a declarat că edilii care aderă la PAS o fac „din considerente valorice și fără condiții de o parte sau de alta”.

Diacov: „Condoleanțe”

Dumitru Diacov a scris pe 2 aprilie, pe Facebook, că 16 primari din Hâncești, președintele raionului Iurie Levinchi și consilierii raionali din partea PSDE au părăsit partidul și ar fi aderat la PAS. Potrivit lui, evenimentul a avut loc pe 1 aprilie.

Felicitări PAS-ului! Eveniment istoric pentru ei, fiindcă organizația din Hâncești a fost una din cele mai puternice pe parcursul a 27 de ani de existență a partidului. Condoleanțe celor de la PSDE! Este al treilea val de plecări din PSDE – lucru despre care am atenționat la ultimul Congres PDM”, a menționat acesta.

„Scopul acestor intimidări este de a distruge PSDE”

Ulterior, PSDE a publicat o declarație în care a confirmat plecările membrilor formațiunii din raionul Hâncești. PSDE a menționat că situația se datorează presiunilor asupra membrilor formațiunii, „dirijate de forțe din interior și din exterior”.

Scopul acestor intimidări este de a distruge PSDE, care susține ferm parcursul european al țării și care este a treia formațiune politică ca pondere în Republica Moldova. (…) De asemenea, respectivele forţe sunt deranjate de rolul pe care PSDE îl poate avea în alegerile prezidenţiale, în campania pentru referendum, dar şi în alegerile parlamentare şi depun de pe acum eforturi pentru a evita posibilele scenarii nefaste pentru ele. Regretăm că unii colegi din OT PSDE Hîncești au cedat presiunilor, au acceptat ofertele tentante și au decis să se alăture partidului de guvernare. Folosirea metodelor obscure pentru „convingerea” primarilor social-democrați, folosind resursele administrative, inclusiv prin programul „Satul European”, nu are nimic în comun cu democrația și valorile europene”, se arată în declarație.

„Primarii care aderă la PAS o fac din considerente valorice”

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt PAS Adriana Vlas a confirmat că mai mulți primari și demnitari din Hâncești au depus cereri de aderare la partid, menționând că acestea urmează a fi analizate, iar ulterior vor fi luate hotărâri.

Primarii servesc doar cetăţenii localităţilor care i-au ales şi trebuie să promoveze înainte de toate interesele acestora. Obiectivul PAS este să contribuie la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Am lucrat și vom continua să lucrăm alături de funcționari, primari, actori politici și reprezentanți ai societății civile care au aceeași viziune. Primarii care aderă la PAS o fac din considerente valorice, urmând interesul oamenilor care i-au ales, fără condiții de o parte sau de alta. Partidul Acțiune și Solidaritate a recepționat cererile de aderare la partid din partea mai multor primari și demnitari din r. Hîncești. Toate cererile de aderare vor fi analizate și luate decizii conform statului partidului”, a declarat reprezentanta PAS pentru NM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: