Jam News

Vânătoare asupra presei la Tbilisi. Mai mult de 20 de jurnaliști au fost bătuți de un grup de homofobi (FOTO)

Circa 20 de reporteri au fost grav traumatizați în timpul unui miting împotriva „Săptămânii Pride”, care a fost organizat de grupurile de homofobi din Tbilisi, pe 5 iulie, scrie Jam News.

Unii jurnaliști s-au ales cu capul spart, alții au suferit comoții cerebrale, leziuni în zona ochilor, dinți sparți și numeroase vânătăi. Majoritatea victimelor au avut nevoie de spitalizare. De asemenea, a fost distrus sau defectat echipamentul tehnic al reprezentanților mass media.

Timp de câteva ore, protestatarii i-au agresat fizic, i-au insultat pe jurnaliști și au aruncat în ei cu diferite obiecte. Evenimentele au fost transmise live. Poliția nu a reținut agresorii, însă a format un scut viu în jurul reporterilor și i-a îndepărtat de mulțimea agresivă.

„Este o vânătoare deschisă asupra presei”, au scris unele persoane pe rețelele de socializare.

„Am ieșit din redacție și am urcat în mașină. La un moment dat, homofobii ne-au atacat și ne-au împiedicat să ne exercităm munca. Mi se pare că am nasul rupt și dinții sparți”, a scris jurnalistul Radio Europa Liberă Tornike Mandari.

„Din păcate, această zi va intra în istorie drept cea în care au fost vânați jurnaliștii, iar guvernul și Ministerul de Interne a demonstrat cât este de incompetent”, a scris Marika Nikuradze, fotograf și jurnalist OC Media.

13 partide de opoziție din Georgia au publicat o declarație comună în urma celor întâmplate. Formațiunile au criticat autoritățile și le-au acuzat că au încurajat violențele din Tbilisi. De asemenea, au acuzat poliția că, intenționat, nu a acționat, scrie Kavkazkii Uzel.

MAI-ul Georgiei a inițiat un dosar penal cu privire la „împiedicarea jurnaliștilor în exercitarea muncii” și „violență”. Deocamdată, nicio persoană nu a fost reținută.

Пострадавшие журналисты и операторы. Противники Прайда в Тбилиси избили журналистов

Противники Прайда в Тбилиси избили журналистов

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: