Reabilitare Stației de Epurare a apelor uzate din municipiul Chișinău este gata în proporție de circa 25% din 80% cât era planificat la această dată. Concluziile au fost făcute de primarul capitalei, Ion Ceban, în urma verificărilor pe care le-a întreprins astăzi, 23 ianuarie, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a edilului.
Mai mult, potrivit primarului capitalei, lucrările de la stația de pompare, elementul cheie pentru întreaga funcționalitate a stației, sunt realizate în proporție de doar 5%.
Ion Ceban a amintit că cele două firme câștigătoare au fost alese dintr-o listă de 15 companii, participante la licitație. Consorțiul câștigător, PASSAVANT ENERGY & ENVIRONMENT GmbH & LUDWIG PFEIFFER Hoch-und Tiefbau GmbH & Co. KG, urmau să efectueze lucrări de peste 24 de milioane de euro în decurs de 900 de zile, iar luna limită este iulie 2020.
„Am cerut conducerii S.A. Apă Canal Chișinău și responsabililor de proiectul de reabilitare a Stației de Epurare să se mute de luni să lucreze la Stație sau, în caz contrar dacă nu se descurcă, să își dea demisia. Poate așa se vor mișca lucrurile mai repede. Că din birourile din centrul orașului poate nu se vede situația? În paralel am cerut, ca în termen de 2 săptămâni, să îmi fie prezentate toate lucrurile ce țin de activitatea laboratorului. Vara nu este departe iar aceste companii au tupeul să ceară 3 mln de euro supra cost pentru ceea ce se întâmplă aici”, a scris Ceban pe Facebook.
De cealaltă parte, Cristian Barzoiu, reprezentantul Firmei Passavant care execută lucrările, menționează că lucrările întârzie din cauza lipsei personalului calificat și necalificat din zona Balcanică. Un alt impediment ar fi că autoritățile moldovenești refuză șederea pe teritoriul țării a echipelor de muncitori străini invitate aici. El spune că firma ar avea nevie de 60 de muncitori, alături de cei circa 70 care deja muncesc la acest obiect.
Reprezentantul firmei nu a putut să spună exact când lucrările vor fi finalizate, dar că „vor încerca încearcă să le termine în acest an”.
La rândul său, Anatolie Lichii, director general interimar la Apă-Canal, a menționat că va prezenta, timp de două săptămâni, acțiunile pe care le va întreprinde întreprinderea pentru depășirea situației create la Stația de epurare, dar și acțiunile necesare pentru a scăpa de mirosul neplăcut din oraș, extrem de pronunțat pe timp de vară. El susține că lucrările de reabilitare nu au nicio legătură cu mirosul neplăcut din capitală, iar construcția unei stații de epurare noi ar fi o soluție pentru problema nămolului și a mirosului neplăcut.
Totodată, edilul a dispus ca pe teritoriul Stației de Epurare să fie instalate camere de supraveghere pentru a monitoriza ce se întâmplă pe teritoriul acesteia.