Veronica Drăgălin, despre prioritățile sale în fruntea PA, cazuri de rezonanță, așteptări și impresii

Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, afirmă că prioritare în mandatul său sunt cazurile de rezonanță precum „furtul miliardului” și „Laudromatul”. Ea a declarat pentru moldova.org că își dorește să înțeleagă ce se întâmplă, dar și care-i planul de acțiuni de mai departe. 

„Cred că acestea sunt cazurile de rezonanță, unde vreau cât mai repede să înțeleg ce se întâmplă, dar și care-i planul de mers înainte”, a declarat Drăgălin.

Totuși, ea s-a arătat surprinsă de numărul mic de procurori care lucrează la PA.

„Așteptările țării și societății sunt foarte, foarte mari de la instituția asta. Moldova nu e țară foarte mare, dar totuși instituția noastră numără, nu am numerele exacte, dar mai puțin de 50 de procurori, dintre care nouă nici nu-s aici în permanență, ci delegați la alte procuraturi. Deci e un număr destul de mic de procurori care lucrează la toate cazurile astea de rezonanță și altele mai mici. Nu e un lucru ușor, dar eu sper să continuăm să avem susținere și împreună să ajungem la niște rezultate bune pentru țară”.

În același interviu, șefa PA, a menționat că își dorește ca instituție pe care o conduce să devină una transparentă.

„Eu deja am început să am discuții cu colegii din procuratură, de ce nu spunem mai multe informații la faza asta la un caz, de exemplu. Și știu că răspunsul la unele întrebări este că legea care există în prezent nu permite să dăm mai multe detalii. Dar totul poate fi schimbat, deci eu mă uit cu o perspectivă nouă – dacă până acum a fost o lege care a spus un lucru, asta nu înseamnă că legea e bună sau a fost bună până acum. Și poate trebuie să schimbăm ceva. Eu cred că totuși o să putem arăta niște schimbări cu transparența, pentru că asta e un lucru pe care eu, ca șef al acestei instituții, îl pot controla mai mult”, a precizat șefa PA.

Drăgălin a mai spus că mizează pe sprijinul parlamentarilor în cazul în care va fi nevoie de modificări la codul de procedură penală sau la adoptarea anumitor legi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Cazul elevei bătute în curtea școlii: Avocatul Copilului critică utilizarea imaginilor în scop politic

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu în legătură cu cazul de violență asupra unei eleve, agresată și umilită în curtea unei școli. Potrivit Ombudsmanului Copilului, cazul va fi examinat prin prisma modului în care instituția de învățământ a prevenit și a răspuns situației. Totodată, Coroi a condamnat utilizarea imaginilor în scop politic, dar și distribuirea de către unele instituții media a acestora fără a fi blurate fețele, expunând astfel copiii participanți.

„Copiii au dreptul la protecție față de violență în toate mediile, inclusiv cel școlar. Ombudsmanul Copilului va examina cazul din perspectiva prevenirii și răspunsului oferit de instituția de învățământ, în baza Codului Educației”, se menționează în comunicatul oficial.

De asemenea, Vasile Coroi a salutat abordarea instituțiilor media care au relatat cazul fără a difuza imaginile video sau le-au publicat într-o formă blurată, astfel încât identitatea copiilor să nu poată fi recunoscută. În același timp, a criticat publicațiile care au prezentat înregistrările fără a proteja identitatea minorilor.

„În același timp, alte instituții mass-media au preluat imaginile nealterate, expunând copiii participanți. Ombudsmanul Copilului îndeamnă instituțiile mass-media/jurnaliștii la responsabilitate socială, respectarea legislației și a Codului deontologic al jurnalistului”, se mai arată în reacția instituției.

Totodată, Coroi a calificat drept „regretabil” faptul că imaginile au fost utilizate și în scop politic.

„Regretabil este, de asemenea, că imaginile video au fost publicate și comentate de unii politicieni, cu blamarea copiilor, în unul dintre cazuri inclusiv a copiilor din organizația de tineret a unui partid politic concurent. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului va monitoriza aceste situații și va aprecia, în fiecare caz în parte, acțiunile pe care urmează să le întreprindă în vederea asigurării respectării drepturilor copiilor”, se precizează în comunicat.

În acest context, este de menționat că Ion Bulgac, consilier în cabinetul primarului capitalei și membru al Mișcării Alternativa Națională (MAN), a distribuit pe canalul său de Telegram imaginile agresiunii, însoțite de un comentariu critic la adresa politicilor promovate de guvernare pentru combaterea bullyingului.

„Toate politicile deputatului Eugen Sinchevici, milioane de euro păpate pentru combaterea bullyingului și crearea consiliilor de elevi cu bratvaua de la CNTM au avut efect, se vede”, a scris acesta în postarea sa.

***

Amintim că pe rețelele de socializare au apărut imagini video în care o elevă este bătută, împinsă și umilită chiar în curtea unei școli. Deocamdată, nu se cunoaște cu exactitate nici în ce instituție a avut loc incidentul, nici când. Ministerul Educației a anunțat că colaborează îndeaproape cu poliția pentru investigarea cazului, în timp ce Direcția generală educației a Primăriei Chișinău promite sancțiuni.

În înregistrările video se observă cum două eleve se bat, în timp ce alți elevi, adunați în jur, le încurajează. Una dintre fete este lovită din mai multe direcții, este împinsă, iar la final este forțată să se așeze în genunchi în fața celeilalte și să-și ceară scuze.

Cu o reacție a venit și Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău. Aceasta a informat că sprijină ancheta pentru ca toți cei implicați, inclusiv instituția unde a avut loc incidentul, să fie identificate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: