Veste proastă pentru cei care primesc colete de peste hotare de la persoane fizice: Pachetele care valorează mai mult de 45 de euro ar putea să nu mai fie scutite de taxe
Full Article 3 minutes read

Veste proastă pentru cei care primesc colete de peste hotare de la persoane fizice: Pachetele care valorează mai mult de 45 de euro ar putea să nu mai fie scutite de taxe

Ministerul Finanțelor a propus reducerea până la 45 de euro a plafonului pentru impozite la coletele trimise de persoane fizice din străinătate către persoane fizice din Moldova. Norma va fi introdusă în noul Cod Vamal, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024. Inițial, codul prevedea că, de la 1 ianuarie 2024, limita va fi de €150.

Propunerea de reducere a plafonului de scutire de taxele vamale este inclusă într-un nou proiect de modificare a politicii bugetar-fiscale. Proiectul a fost publicat în această săptămână, pentru consultări publice, de către Ministerul Finanțelor.

De menționat că, Parlamentul a adoptat deja, în această vară, politica bugetar-fiscală pentru anul viitor. În nota explicativă a proiectului se indică faptul că amendamentele sunt motivate de necesitatea de a armoniza legislația națională la cea a Uniunii Europene, după ce Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere și a obținut statutul de țară-candidat pentru aderarea la UE. În nota explicativă se precizează, de asemenea, că adoptarea modificărilor este necesară pentru a asigura intrarea în vigoare a noului Cod Vamal.

Pentru achizițiile de bunuri comandate din străinătate, noul Cod Vamal prevede o limită de scutire de taxe vamale de €150, în timp ce pentru bagajele personale ale unui călător la trecerea frontierei, limita rămâne aceeași – €300.

Până la sfârșitul anului, regulile pentru importul fără taxe vamale de mărfuri și colete sunt prevăzute în Legea cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice. Aceasta prevede o limită de €200 de euro pentru colete de la magazinele din străinătate și de €300 pentru obiecte personale sau bunuri aduse prin vamă. Începând cu noul an, legea va fi nulă și neavenită.

Precizăm că reguli similare se aplică în țările Uniunii Europene: bunurile dintr-un magazin online din afara UE nu sunt supuse taxelor pentru sume de până la €150, iar cadourile de la persoane fizice până la €45.

UPDATE: Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova a venit cu precizări în contextul proiectului care vizează modificarea plafonului pentru colete, expediate de o persoană fizică către o altă persoană fizică. Autoritățile susțin că, actualmente, coletele transmise de o persoană fizică aflată peste hotarele țării către o altă persoană fizică „se impozitează de la primul leu” iar prin această măsură s-ar urmări „majorarea plafonului de impozitare de cel puțin 45 euro”. Potrivit Ministerului, o decizie finală va fi luată urmare a consultării publice a proiectului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: