Vetting: Dragalin, nemulțumită că averea rudelor sale va fi verificată: „Părinții, sora, mătușele, unchii mei nu și-au asumat asta”
Full Article 2 minutes read

Vetting: Dragalin, nemulțumită că averea rudelor sale va fi verificată: „Părinții, sora, mătușele, unchii mei nu și-au asumat asta”

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, susține că are unele reticențe privind procesul de vetting pe care ar urma să îl treacă atât ea, cât și procurorii din întreaga țară. Mai exact, Dragalin s-a arătat nemulțumită că în cadrul evaluării ar urma să fie verificată, inclusiv, averea rudelor sale. Procurorul șef de la anticorupție susține că și-a asumat o evaluare a veniturilor și a integrității sale, atunci când a acceptat să vină în funcția de șef al PA, însă rudele sale nu au făcut-o.

Veronica Dragalin a comentat, pe 13 martie, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive, evaluarea externă a procurorilor, care urmează să treacă un filtru de integritate etică și financiară, dacă își doresc să rămână în funcții. Șefa PA și-a exprimat deschis reticența față de acest exercițiu. Ea nu a exclus că mai mulți procurori ar urma să plece din sistem, din cauza evaluării.

„Vă este frică de acest exercițiu sau nu?”, a fost întrebată șefa PA.

„Nu aș folosi cuvântul frică, dar pot să spun că și eu am unele reticențe despre această procedură, mai ales pentru că, să vă spun drept, e mai mult din punct de vedere viața privată a membrilor de familie, a rudelor mele. Eu până la urmă am decis să vin în această funcție și mi-am asumat totul despre ce înseamnă să fiu în această funcție. Dar părinții mei, sora, mătușele, unchii mei nu și-au asumat asta”, a răspuns Veronica Dragalin.

Întrebată dacă „se examinează veniturile tuturor membrilor familiei”, Veronica Dragalin a răspuns: „Da, în chestionar suntem obligați să dăm numele/prenumele acestor rude, IDNP, ziua de naștere, în legătură cu faptul că averea lor poate fi verificată pentru a ne evalua pe noi din punct de vedere financiar”.

***

Amintim că Legislativul a adoptat, al sfârșitul lunii iulie, 2023, în lectura a doua, proiectul de lege  privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Filtrul de integritate etică și financiară va fi trecut de circa 140 de judecători și circa 220 de procurori din funcții-cheie. Evaluarea externă va ținti, inclusiv, și candidații la eventualele funcții vacante, care vor câștiga concursurile până în 2025​.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: