Vicepremierul pentru Reintegrare a vizitat o localitate din zona de securitate și podul avariat în timpul războiului de la Nistru

Problemele locuitorilor din Gura Bîcului, raionul Anenii Noi – localitate amplasată în perimetrul Zonei de Securitate – au ajuns în atenția autorităților. Aflat într-o vizită la Gura Bîcului, viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian a discutat situația la zi cu reprezentanții administrației publice locale și ai subdiviziunilor desconcentrate, locuitori ai satului, fermieri, agenți economici.

Potrivit Guvernului, în cadrul dialogului au fost relevate unele probleme cu care se confruntă populația din localitate, precum necesități de îmbunătățire a condițiilor de funcționare a instituțiilor publice și de învățământ.

De asemenea, a fost atrasă atenția asupra unor aspecte care ar limita accesul populației la unele servicii publice din cauza neglijării de către agenții economici a obligațiilor prevăzute de legislația în vigoare.

În intervenția sa, vicepremierul a dat asigurări că problemele enunțate vor fi transmise autorităților competente pentru a fi analizate și soluționate.

Pe parcursul vizitei, vicepremierul a vizitat Gimnaziul „Gura Bîcului”, biblioteca publică din localitate, casa de cultură, oficiul medicilor de familie și muzeul de istorie și etnografie. Un popas a fost făcut și la podul peste râul Nistru care leagă localitățile Gura Bîcului și Bîcioc, deteriorat în anul 1992 și reconstruit în 2001, cu suportul partenerilor europeni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova va putea exporta mai multă energie regenerabilă în UE. Ministru: „Producătorii vor obține profituri suplimentare”

Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată la 900 MW. Despre aceasta a anunțat Ministerul Energiei. Potrivit sursei citate, din această capacitate, Republicii Moldova îi revin 15% sau 135 MW.

„Creșterea capacității maxime de export de la 650 la 900 MW va facilita echilibrul sistemului energetic și va permite producătorilor de energie electrică din surse regenerabile din Moldova să exporte mai mult și să obțină profituri suplimentare”, se menționează într-un comunicat al Ministerului.

 La sfârșitul lunii mai 2025, capacitatea totală instalată a centralelor electrice din surse de energie regenerabilă (SER) a ajuns la 689,17 MW, cu peste 109 MW instalate în doar 5 luni.

Limita anterioară pentru capacitatea maximă de export de energie electrică din Ucraina și Moldova către țările Uniunii Europene a fost de 650 MW. Aceasta a fost în vigoare din 1 mai.

Începând cu martie 2025, Operatorii de Sisteme de Transport (TSO) din Europa Continentală reevaluează lunar capacitatea comercială între UE, Republica Moldova și Ucraina și o adaptează la necesitățile și condițiile sistemului.

Menționăm că din 1 ianuarie 2025 este aplicat un mecanism care permite achiziționarea prioritară a energiei regenerabilă din piață de către „Energocom”, pentru acoperirea deficitului, dar care permite și exportul de energie regenerabilă atunci când consumul intern este acoperit.

În prezent, R. Moldova își asigură necesitățile din energia regenerabilă produsă în țară. Pe 29 iunie 2025, Moldova a atins un nou record național în sectorul energetic, cu o pondere de 48% din consumul total de energie electrică acoperit din surse regenerabile interne — fotovoltaice, eoliene și hidro. În anumite intervale orare, aceste surse au generat chiar și peste 82% din energia consumată la nivel național.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: