fedpress.ru

Vicepreședintele Parlamentului European, reținut în Belgia: Este învinuită de corupție

Vicepreședintele Parlamentului European, Eva Kaili, a fost reținută ieri, 9 decembrie, în Belgia. Aceasta este învinuită de corupție în alegerea Qatarului de a găzdui Cupa Mondială, scrie Dojdi

Agenții Oficiului Central pentru Luptă împotriva Corupției au efectuat ieri, la Bruxelles, peste 15 percheziții și au reținut patru persoane. Aceștia sunt suspectați de corupție legată de alegerea Qatarului ca țară gazdă a Cupei Mondiale.

Partidul grec PASOK, din care face parte Kaili, și-a anunțat expulzarea în legătură cu o anchetă a autorităților belgiene.

Statul Qatar a fost ales să găzduiască Cupa Mondială din 2022 în 2010. În 2020, Departamentul de Justiție al SUA a concluzionat că reprezentanții Qatarului, precum și ai Rusiei, în care s-a desfășurat campionatul în 2018, și-au reușit desfășurarea în țările lor datorită faptului că au oferit mită oficialilor FIFA, dar organizatorii Cupei Mondiale în Qatar au negat aceste acuzații.

***

Amintim că este pentru prima dată când FIFA World Cup se desfășoară iarna şi în Orientul Mijlociu. Opt stadioane vor găzdui Campionatul.

Arenele au o capacitate între 40.000 şi 80.000 de locuri și au fost construite special de Qatar pentru Campionat. Șapte dintre cele 8 stadioane au fost construite special pentru turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal, iar stadionul Khalifa, care datează din anii 70, a fost renovat.

Costul total al construcției stadioanelor se ridică la nu mai puțin de 4 miliarde de dolari.

Pe lângă investițiile în stadioane, statul qatarez a realizat alte lucrări pentru modernizarea infrastructurii orașelor, care, alături de celelalte costuri necesare organizării, vor duce investiția totală la 229 de miliarde de euro.

Campionatul Mondial de Fotbal 2022 este, astfel, cea mai scumpă ediție a Cupei Mondiale din istorie, mai menționează sursa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: