Victor Chirilă este propus la funcția de ambasador al Moldovei în România. Comisia politică externă a avizat candidatura
Full Article 2 minutes read

Victor Chirilă este propus la funcția de ambasador al Moldovei în România. Comisia politică externă a avizat candidatura

Victor Chirilă ar putea prelua funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în România. Comisia politică externă și integrare europeană din cadrul legislativului a examinat și a avizat pozitiv, în ședința din 20 octombrie, candidatura acestuia.

Victor Chirilă are studii de masterat în politici europene și este licențiat în istorie. Din decembrie 2020 până în prezent, deține funcția de director Executiv al Asociației pentru Politica Externă. În perioada decembrie 2016 – decembrie 2019 a fost președinte al Asociației.

De asemenea, diplomatul are o experiență profesională în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Acesta a exercitat și funcția de Consilier la Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii.

Victor Chirilă are o experiență diplomatică de peste 25 de ani. Conform CV-ului său, el a mai lucrat pentru pentru Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, o agenție a ONU.

De asemenea, a mai fost consultant al Băncii Mondiale la Chișinău în 2015 și expert internațional pe lângă Biroul de Reintegrare din cadrul Guvernul Republicii Moldova pe problema transnistreană.

Între 1990-1994, Victor Chirilă a absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și a terminat un master în Relații Internațioanle la SNSPA. Ulterior, în 1999 a urmat cursuri la Institutul Diplomatic din Viena, iar mai apoi a finalizat un master în politici publice europene și comparative la Universitatea din Edinburgh, între 2006-2007.

Potrivit art. 10 al Legii cu privire la serviciul diplomatic, Ambasadorii extraordinari și plenipotențiari, reprezentanții permanenți, trimișii și însărcinații cu afaceri en titre (permanenți) – șefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiți și rechemați din funcție de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului.

Propunerile referitoare la numirea în aceste funcții sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe și integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: