Platforma DA

Victor Chironda devine consilier municipal al Platformei DA. Dinu Plîngău s-a retras în favoarea ex-candidatului la funcția de primar

Candidatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) la funcția de primar al capitalei, Victor Chironda, care a pierdut alegerile locale din 5 noiembrie, va reprezenta formațiunea în Consiliul Muncipal Chișinău (CMC). Chironda îl va înlocui pe liderul Platformei DA Dinu Plîngău care ar fi trebuit să reprezinte partidul în CMC.

În cadrul unui briefing de presă din 13 noiembrie, Dinu Plîngău a anunțat că cedează unicul mandat de consilier obținut de Platforma DA în CMC în favoarea lui Victor Chironda.

Prezent la briefing, Chironda a mulțumit Platformei DA și alegătorilor săi pentru suportul acordat.

Vreau să mulțumesc colegilor din Platforma DA pentru că mi-au acordat această înceredere și m-au susținut în campania electoarală. A fost o campanie bună, a fost o muncă de echipă și acum începem o nouă etapă în activitatea noastră. Peste 10 000 de chișinăuieni care m-au votat au demonstrat că vor un primar profesionist, competent, pro-european. Mulțumesc tuturor alegătorilor care mi-au acordat suportul. În continuare voi depune tot efortul pentru a monitoriza strict activitatea primăriei și a Consiliului Muncipal și voi continua să promovez soluțiile bune pentru Chișinău. După cum a menționat și dl Plîngău, în cadrul Consiliului Muncipal Chișinău, eu voi exercita mandatul pe care l-a obținut Platforma DA”, a spus acesta.

Totodată, Victor Chironda a anunțat cele trei priorități pe care le va promova pe durata mandatului său în CMC.

În exercitarea acestui mandat voi avea următoarele priorități. În primul rând, promovarea și asigurarea transparenței în procesul decizional din primărie. Orășenii trebuie să cunoască cum administrația lui Ivan Ceban cheltuie banii publici și îmi asum să fac maximum posibil ca să explic oamenilor cum, în realitate se cheltuie banii lor. A doua prioritate este sprijinirea și suportul societății civile. Voi colabora și voi ajuta toate grupurile de activiști, organizații neguvernamentale, lideri ai comunităților locale care luptă pentru soluționarea problemelor din oraș. Și cu părere de rău, foarte des, luptă chiar cu primăria și instituțiile municipale. (…) A treia prioritate este promovarea și monitorizarea proiectelor de dezvoltare durabilă a orașului: elaborarea planului urbanistic general, a planului de mobilitate urbană durabilă, a strategiilor și reformelor sectoriale, în special voi promova reforma primăriei, reforma sistemului de transport public și implementarea și dezvoltarea infrastructurii pentru transport alternativ”, a spus el.

Chironda a spus că proiectele pe care le va promova în Consiliul Muncipal Chișinău sunt cele pe care le-a început pe vremea când era viceprimar.

Sunt proiecte pe care le-am început acum 4 ani, sunt proiecte care, din păcate, au fost puse în sertar de către primarul Ceban și au fost date uitării. Sunt proiecte la care trebuie să revenim și să asigurăm dezvoltarea și implementarea lor. Chiar dacă primarul refuză să promoveze aceste proiecte, noi vom face totul ca să le promovăm și ele să fie realizate”, a precizat el.

***

Amintim că, pe 5 noiembrie, în Republica Moldova au avut loc alegeri locale generale. În Chișinău, Ion Ceban a câștigat al doilea mandat consecutiv de primar, obținând 50.62% (132 803 voturi) din voturile alegătorilor. Oponentul său, Victor Chironda, care a candidat cu suportul politic al Platformei DA, a obținut 3.82% (10 011 voturi) din sufragii.

Potrivit datelor CEC, Platforma DA a înaintat pentru CMC o listă formată din 45 de candidați, în fruntea căreia s-a aflat liderul formațiunii, Dinu Plîngău. În urma alegerilor, Platforma DA a acumulat 2.56% (6 583 voturi) din sufragii pentru CMC, obținând astfel un mandat de consilier. Acesta ar fi trebuit să fie executat de Dinu Plîngău, întrucât el era primul pe lista de candidați pentru CMC.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Un act de nesimțire”: Ministrul Culturii critică concertul lui Usatîi cu artiști ruși, desfășurat lângă vagoanele deportării

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a criticat organizarea de către politicianul Renato Usatîi a concertului cu participarea unor artiști ruși, desfășurat recent în Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit lui Prodan, evenimentul, desfășurat în apropierea expoziției „Trenul durerii” – dedicată deportărilor staliniste din Basarabia – reprezintă un „act de nesimțire”.

„Aceste evenimente țin de divertisment, și nicidecum de cultură. Cel puțin nu țin deloc de cultura R. Moldova, de aceea nu intră în sfera de responsabilitate a Ministerului Culturii. Totuși, este un act de nesimțire să organizezi concerte cu artiști invitați din Federația Rusă lângă vagoanele care au menirea să fortifice, să educe cetățenii, în vederea memoriei deportărilor care s-au produs. Dar, totodată, părerea mea personală este că în Piața Marii Adunări Naționale trebuie să aibă loc evenimente legate de sărbătorile naționale, de importanță națională, și nicidecum de divertisment. PMAN este o piață în care seriozitatea și abordarea națională trebuie să fie pe măsură”, a declarat Sergiu Prodan.

Întrebat de ce Ministerul Culturii nu a intervenit pentru a împiedica accesul artiștilor ruși, Prodan a explicat că instituția pe care o conduce nu are competențe legale în acest sens.

„Responsabilitatea autorităților locale pentru activitățile care au loc în PMAN este scrisă prin lege. Ministerul Culturii nu tocmai are la dispoziție instrumente care să blocheze intrarea în R. Moldova a unor oameni de cultură. Nu văd cum ar putea interveni Ministerul Culturii pentru a bloca accesul unor artiști la evenimente de divertisment”, a precizat ministrul.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. În cadrul spectacolului au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Inițial, la concert trebuia să evolueze trupa „Ruki Vverh”, cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ocupate, însă, ulterior, Usatîi a comunicat că aceasta nu va mai participa.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a criticat pe 16 iulie concertul. Acesta a menționat că show-ul, care a avut loc în apropierea expoziției „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia, drept „o insultă la adresa memoriei colective”. Reprezentantul Executivului a reproșat Primăriei Chișinău că a autorizat desfășurarea concertului în proximitatea expoziției și a menționat că municipalitatea ar trebui să ofere explicații în legătură cu acest subiect. În replică, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”, menționând că primăria nu autorizează evenimente, ci doar este notificată despre organizarea lor.

La primul concert al Festivalului Absolvenților 2025, care a avut loc pe 2 iulie, la fel au evoluat artiști ruși. Basta (Vasilii Vakulenko) și Macan (Andrei Kosolapov). Basta este sancționat de Ucraina pentru concertele susținute în Crimeea ocupată, iar interpretul Macan ar fi cântat recent în regiunea ucraineană Lugansk – anexată ilegal de Rusia.

Prezența lor în țara noastră a atras un val de critici, inclusiv din partea organizației Stop Russian Aggression, care solicitase în ajunul show-ului ca artiștilor să le fie interzisă intrarea.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: