(VIDEO) 14 angajați ai Poliției de Frontieră și 11 ai Serviciului Vamal, cercetați pentru corupție. La se sumă se ridica mita?

14 angajați ai Poliției de Frontieră și 11 angajați ai Serviciului Vamal sunt cercetați penal pentru comiterea a 117 acte de corupție. Sumele pretinse și primite variau între 100 și 900 euro. Oamenii legii au publicat rezultatele perchezițiilor din 17 ianuarie, efectuate în comun cu colegii din România.

În cadrul operațiunii comune, au fost documentate acțiunile de corupție comise de către angajații IGPF și ai Serviciului Vamal, exprimate prin pretinderea, acceptarea și primirea, inclusiv prin estorcare, a mijloacelor bănești pentru favorizarea trecerii mărfurilor peste frontiera de stat cu eludarea controlului vamal, sau după caz cu efectuarea unui control superficial.

La documentarea acțiunilor ilegale au fost folosiți agenți sub acoperire, cu ajutorul cărora pe parcursul a mai mult de un an, au fost documentate acțiunile ilegale ale 14 angajați ai IGPF și 11 angajați ai Serviciului Vamal, pentru comiterea a 117 acte de corupție.

Sumele pretinse și primite variau între 100 și 900 euro.

Ca urmare al acestor investigații, pe parcursul zilei, au fost efectuate 21 de percheziții la domiciliile și birourile de serviciu ale angajaților IGPF al MAI și SV al RM, după care persoanele vizate în cauza penală, au fost prezentate în incinta Procuraturi Anticorupție pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală.

Operațiunea a fost desfășurată de ofițerii SPIA al MAI, sub coordonarea procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, acționând în cadrul unei investigații internaționale, inițiate în comun cu DNA și DGA ale României, beneficiind de sprijinul European Union Agency for Criminal Justice Cooperation (EUROJUST).

Coruperea pasivă se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani sau cu amendă în mărime de la 200 000 la 300 000 lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: