VIDEO „Acesta nu este om, este un monstru”: Tânăr trans, scuipat și înjosit într-un troleibuz, la Chișinău. Reacția RTEC
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Acesta nu este om, este un monstru”: Tânăr trans, scuipat și înjosit într-un troleibuz, la Chișinău. Reacția RTEC

Un tânăr transgender ar fi fost hărțuit verbal, amenințat și chiar scuipat într-un troleibuz, în municipiul Chișinău. Cazul, care s-ar fi produs pe data de 21 ianuarie, pe ruta de troleibuz 22, în sectorul Botanica al capitalei, a fost făcut public de organizația nonguvernamentală GENDERDOC-M, care apără și promovează drepturile LGBT în Republica Moldova, pe 24 ianuarie. Potrivit sursei, hărțuirea tânărului a fost susținută inclusiv de taxatoarea troleibuzului.

Potrivit Centrului GDM, agresorii l-ar fi impus pe tânăr să le spună dacă este „băiat sau fată”, l-ar fi insultat cu cuvinte obscene și homofobe, ar fi făcut comentarii cu privire la înfățișarea sa și părul lung, iar apoi l-ar fi scuipat. La un moment dat, tânărul a început să-și filmeze atacatorul. Pe imaginile video făcute publice de GENDERDOC pot fi auzite și alte insulte sau amenințări cu violență fizică. „Corect, înjosiți-l, acesta nu este om, este un monstru”, se aude pe fundal o voce, identificată de victimă drept taxatoarea troleibuzului.

„Centrul de Informații GENDERDOC-M consideră un asemenea comportament inacceptabil și revoltător. Cerem Regiei Transport Electric Chișinău să se sesizeze pe marginea acestui caz. Taxatoarea troleibuzului nu doar că nu a împiedicat hărțuirea, ci a participat activ la aceasta, devenind practic un complice al agresorului. Cerem Poliției Republicii Moldova să ia act de acest caz și să atragă la răspundere persoanele care au comis agresiunea”, precizează centrul în nota informativă emisă.

„L. este un băiat trans de 19 ani extrem de cald și simpatic. Are chipul unui înger, de câte ori îl văd zâmbesc, știți voi așa gen de oameni. Îl cunosc de când avea vreo 14 ani, venea cu mama lui la evenimentele organizației. Mama lui la fel este o femeie extraordinară și blândă. Duminică L. a fost agresat de doi indivizi în troleul 22, taxatoare, o tânără de vreo 30 de ani, blondă cu părul strâns în coadă, îi încuraja pe hărțuitori cu vorbele: „Corect, înjosiți-l, acesta nu este om, e un monstru”. Atât am vrut să vă spun despre oameni și monștri”, a scris Angelica Frolov pe pagina sa de Facebook.

Contactat de NM pentru o reacție, Î. M „Regia Transport Electric” a anunțat că s-a autosesizat pe marginea acestui caz. RTEC a precizat că urmează să identifice personalul liniar care a activat pe 21 ianuarie, „după care se vor întreprinde toate măsurile necesare”.

„RTEC nu tolerează un comportament agresiv și deviant din partea angajaților. Ne menținem angajamentul de a asigura un transport public sigur și de calitate pentru toți călătorii noștri”, a precizat purtătoarea de cuvânt a RTEC, Felicia Rusu, pentru NM.

NM a solicitat un comentariu și din partea Poliției. Până în momentul publicării știrii, însă, nu am primit răspuns la solicitarea expediată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: