VIDEO Adresarea lui Zelenski către NATO, la o lună de război: „Niciodată să nu mai spuneți că armata noastră nu corespunde standardelor”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Adresarea lui Zelenski către NATO, la o lună de război: „Niciodată să nu mai spuneți că armata noastră nu corespunde standardelor”

În ziua când s-a împlinit fix o lună de la invazia Ucrainei de către Rusia, președintele Vladimir Zelenski a susținut un discurs în cadrul summitului extraordinar al NATO, care se desfășoară pe 24 martie, la Bruxelles. Acesta a cerut Alianței să acorde Kievului ajutor militar, pentru a rezista trupelor trimise de Moscova.

Timp de o lună, Rusia a lansat spre orașele noastre peste 1000 de rachete de diferite tipuri. A lansat sute de atacuri aeriene. Din 24 februarie v-am rugat să ne ajutați să închidem spațiul aerian. Să asigurăm siguranța oamenilor noștri față de bombele și rachetele rusești. Nu am auzit un răspuns clar. Ucraina nu deține armament antiaerian solid. Are cu mult mai puțină aviație decât Rusia. De aceea, avantajul lor în aer este de facto o armă de ucidere în masă. Și vedeți consecințele – câți oameni au fost uciși, câte orașe pașnice au fost distruse”, a declarat Zelenski.

Liderul de la Kiev a subliniat că armata ucraineană rezistă, de o lună, în condiții inegale.

De o lună repetăm același lucru. Pentru a salva oamenii și orașele noastre, Ucraina are nevoie de ajutor militar – nelimitat. La fel cum Rusia utilizează, nelimitat, împotriva noastră întregul său arsenal. Distruge tot ce e viu. Orice obiective – de la case de locuit până la biserici, de la depozite cu alimente până la universități, de la poduri până la spitale. Ucraina v-a cerut avioane. Ca să nu pierdem atâția oameni. Pentru a ne debloca orașele. Mariupol, Berdiansk, Melitopol. Orașe în care Rusia ține ostatici sute de mii de oameni, crează artificial foamete. Aveți nu mai puțin de 20 000 de tancuri. Ucraina a cerut un procent. Un singur procent din tancurile voastre. Să ni le dați sau să ni le vindeți. Însă nu am primit un răspuns clar”, a mai spus Zelenski.

Președintele Ucrainei a mai spus că cel mai groaznic lucru pe timp de război este să nu ai răspunsuri clare când ceri ajutor.

Ucraina nu și-a dorit niciodată acest război. Și nu vrea să lupte ani la rând. Pur și simplu vrem să ne salvăm oamenii. Avem acest drept, ca orice popor. Dreptul la viață. Dreptul la acest 1%. Nu acuz NATO, nu sunteți voi vinovați. Nu rachetele și bombele voastre ne distrug orașele. Astăzi sunt bombe cu fosfor. Sunt uciși adulți și copii. Pur și simplu îmi doresc să știți: Alianța încă mai poate preveni moartea ucrainenilor din cauza atacurilor rusești. Oferindu-ne armele de care avem nevoie”, a mai spus președintele ucrainean.

Vladimir Zelenski a adăugat:

După o lună de război, după un astfel de război cu Rusia, vă rog: niciodată, niciodată să nu ne mai spuneți că armata noastră nu corespunde standardelor NATO. Am demonstrat de ce sunt capabile standardele noastre. Și câte putem face pentru securitatea Europei și lumii. Câte putem face pentru a ne proteja de agresiunea față de tot ceea ce apreciem. Tot ce este scump pentru voi. Și NATO încă poate demonstra ce poate face Alianța Nord-Atlantică pentru salvarea oamenilor. Să demonstreze că este într-adevăr o putere măreață de apărare în lume. Și lumea așteaptă. Și Ucraina așteaptă acțiuni reale. Garanții reale de securitate de la cei ai căror cuvânt este de încredere. Și acțiunile cărora pot păstra pacea. Cu adevărat”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: