VIDEO Ambasada SUA a dezvăluit cum va arăta noul sediu, care va fi cumpărat cu €15 milioane
Full Article 3 minutes read

VIDEO Ambasada SUA a dezvăluit cum va arăta noul sediu, care va fi cumpărat cu €15 milioane

Ambasada SUA la Chișinău salută decizia Guvernului Republicii Moldova privind inițierea negocierilor cu Guvernul Statelor Unite ale Americii privind achiziționarea terenului ex-stadionului republican din capitală în vederea construirii unui nou sediu pentru misiunea diplomatică americană. Instituția a menționat că noua clădire va oferi „o platformă solidă” pentru relația moldo-americană. 

Statele Unite salută decizia guvernului Republicii Moldova de a deschide oficial negocierile cu guvernul SUA privind achiziționarea terenului de pe strada Tighina în scopul construirii unei noi ambasade a SUA și a unui parc public aferent. Suntem încântați să continuăm să avansăm către o prezență a Ambasadei SUA la Chișinău care să reflecte profunzimea parteneriatului de 32 de ani dintre cele două țări. Onorând semnificația istorică a sitului, așteptăm cu nerăbdare să restaurăm și să conservăm porțile istorice ale fostului Stadion Republican. Noul sediu va oferi o platformă solidă atât pentru relația noastră bilaterală, cât și pentru activitățile de cooperare pentru dezvoltare în deceniile următoare”, se arată într-un comunicat publicat de ambasada americană la Chișinău.

Ambasada SUA a publicat inclusiv un video în care este prezentat planul noului campus diplomatic.

În imaginile video se menționează că pentru construirea noii ambasade vor fi investite peste 250 milioane de dolari. De asemenea, se menționează că proiectul va crea „sute de locuri de muncă, va sprijini afacerile locale și va contribui la creșterea economiei”.

Precizăm că, pe 29 martie, Guvernul a anunțat că terenul de 5,2 hectare de pe strada Tighina din Chișinău, unde a fost amplasat fostul stadion republican, va fi vândut Ambasadei SUA prin intermediul unui acord. Instituția a inițiat procesul de negociere a documentului care va debloca procesul prin care acest teren din centrul capitalei, abandonat de aproape 17 ani, va putea fi valorificat, iar tot acest sector al Chișinăului va fi revitalizat. Se estimează că prețul de vânzare va fi de circa 15 milioane de euro. Autoritatea centrală anunță, însă, că toate datele finale vor fi făcute publice „după ce echipa de negociatori va încheia toate procesele”.

***

În 2018, majoritatea parlamentară, controlată de liderul de atunci al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a adoptat Legea nr. 151, care permitea vânzarea teritoriului fostului Stadion Republican, situat în centrul orașului, care ocupă peste 5 hectare de teren, către Ambasada SUA.

În decembrie 2020, deputații Partidului Socialiștilor și fracțiunea parlamentară „Pentru Moldova” au abrogat această lege prin vot comun. În iulie 2021, Curtea Constituțională a Moldovei a declarat această decizie neconstituțională din cauza încălcării procedurii.

În aprilie 2022, prim-ministrul de atunci Natalia Gavrilița și ambasadorul SUA Kent Logsdon au semnat un memorandum de înțelegere care implică vânzarea terenului Stadionului Republican pentru construirea unei noi clădiri a Ambasadei SUA. Potrivit acestui memorandum, Statele Unite, în semn de respect pentru semnificația istorică a Stadionului Republican, s-au angajat să repare și să restaureze porțile stadionului, intrarea și zona înconjurătoare, cu acces liber pentru oameni. În plus, Statele Unite s-au angajat să dezvolte un parc public pe o parte a teritoriului. Proiectul parcului ar urma să fie dezvoltat împreună cu guvernul și specialiștii locali.

Consilierii municipali din Partidul Socialiștilor au încercat să organizeze un referendum consultativ la Chișinău cu privire la soarta Stadionului Republican, dar nu au reușit să strângă suficiente semnături.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: