Guvernul anunță prețul pentru care terenul fostului stadion republican va ajunge la Ambasada SUA. Cum vor fi cheltuiți banii
Full Article 4 minutes read

Guvernul anunță prețul pentru care terenul fostului stadion republican va ajunge la Ambasada SUA. Cum vor fi cheltuiți banii

Terenul de 5,2 hectare de pe strada Tighina va fi vândut Ambasadei SUA prin intermediul unui acord. Guvernul anunță că a inițiat procesul de negociere a documentului, care va debloca procesul prin care terenul din centrul capitalei, abandonat de aproape 17 ani, va putea fi valorificat. Executivul estimează că prețul de vânzare va fi de circa 15 milioane de euro. Autoritatea centrală anunță, însă, că toate datele finale vor fi făcute publice „după ce echipa de negociatori va încheia toate procesele”.

Potrivit sursei citate, banii din vânzarea terenului vor fi alocați pentru mai multe proiecte importante, cum ar fi crearea Centrului de Cultură și Artă contemporană „Universul”; reparația școlilor sportive din toată țara și realizarea studiului de fezabilitate și proiectarea viitorului Stadion Național.

„Vânzarea se va face la un preț corect și vine cu câteva condiții obligatorii: păstrarea porților ca obiect arhitectural de valoare, crearea unei zone verzi pe acel teren și respectarea unor restricții de înălțime”, anunță Guvernul.

Potrivit sursei citate, până la 10 aprilie, proiectul urmează a fi avizat de ministere și de Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană. Ulterior, vor începe negocierile care vor stabili exact textul noului acord, inclusiv suma finală a tranzacției, înălțimea construcției și banii care vor fi asigurați de partea americană pentru răscumpărarea clădirilor de la proprietarii privați.

Executivul a venit cu mai multe precizări „importante ale acestui proces”:

  • Ambasada SUA caută un teren pentru sediu mai bine de 20 de ani. Prima discuție privind acest teren a avut loc în 2008, la scurt timp după demolarea, în 2007, a fostului stadion.
  • Prima solicitare oficială a Ambasadei SUA de a obține acest teren a fost făcută în 2015 și de atunci reprezentanții misiunii diplomatice discută cu autoritățile de la Chișinău.
  • Ambasada va investi cel puțin 250 de milioane de dolari în acest proiect care va oferi un plus de valoare centrului urban al Chișinăului.
  • Pe parcursul a mai mult de 30 de ani, SUA au ajutat cetățenii Republicii Moldova cu peste 2,5 miliarde de dolari asistență nerambursabilă. Avem un parteneriat strategic, stabil și puternic cu SUA.
  • Nu este vorba despre vânzarea stadionului, având în vedere că acesta a fost demolat în 2007. Vorbim despre vânzarea unui teren lăsat în paragină. De 17 ani zona este insalubră, murdară, transformată în adăpost pentru câini vagabonzi și oameni ai străzii.

***

În 2018, majoritatea parlamentară, controlată de liderul de atunci al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a adoptat Legea nr. 151, care permitea vânzarea teritoriului fostului Stadion Republican, situat în centrul orașului, care ocupă peste 5 hectare de teren, către Ambasada SUA.

În decembrie 2020, deputații Partidului Socialiștilor și fracțiunea parlamentară „Pentru Moldova” au abrogat această lege prin vot comun. În iulie 2021, Curtea Constituțională a Moldovei a declarat această decizie neconstituțională din cauza încălcării procedurii.

În aprilie 2022, prim-ministrul de atunci Natalia Gavrilița și ambasadorul SUA Kent Logsdon au semnat un memorandum de înțelegere care implică vânzarea terenului Stadionului Republican pentru construirea unei noi clădiri a Ambasadei SUA. Potrivit acestui memorandum, Statele Unite, în semn de respect pentru semnificația istorică a Stadionului Republican, s-au angajat să repare și să restaureze porțile stadionului, intrarea și zona înconjurătoare, cu acces liber pentru oameni. În plus, Statele Unite s-au angajat să dezvolte un parc public pe o parte a teritoriului. Proiectul parcului ar urma să fie dezvoltat împreună cu guvernul și specialiștii locali.

Consilierii municipali din Partidul Socialiștilor au încercat să organizeze un referendum consultativ la Chișinău cu privire la soarta Stadionului Republican, dar nu au reușit să strângă suficiente semnături.

Anterior, Ambasada SUA a informat că urmează să investească 250 de milioane de dolari în construcția unei noi clădiri pe teritoriul Stadionului Republican, să creeze „sute de locuri de muncă” și „revitalizarea economiei Chișinăului”. În ianuarie 2023, ambasadorul SUA Kent Logsdon a declarat într-un interviu acordat TV8 că construcția ambasadei ar putea începe încă de la începutul anului 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: