Vasnețov

VIDEO Ambasadorul Rusiei a depus flori la Memorial: „Poporul își amintește de acele jertfe care au fost depuse pe altarul Victoriei”

La 78 de ani de la renumita operațiune „Iași-Chișinău”, zeci de oameni au venit în dimineața zilei de astăzi la Complexul Memorial „Eternitate” din Chișinău pentru a depune flori. Memoria soldaților sovietici care au căzut pe câmpul de luptă în timpul eliberării Moldovei a fost cinstită și de ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov, precum și de deputați, membri sau simpatizanți ai PSRM, care au felicitat poporul țării cu ocazia „eliberării Moldovei de sub ocupația nazistă”.

„Astăzi toți ne aducem aminte și marcăm aniversarea a 78-a de la eliberarea țării de naziști. Faptul că de dimineață oamenii vin să își aducă aminte de faptele eroice ale strămoșilor lor, vorbește despre aceea că poporul Moldovei își amintește de acele eforturi, de acele jertfe care au fost depuse pe altarul victoriei”, a declarat ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, pentru presă.

Cu un mesaj de felicitare a venit și fostul șef de stat, Igor Dodon.

„Cu prețul unor eforturi colosale, a eroismului și sacrificiului participanților la evenimentele de atunci, în istoria poporului nostru s-a încheiat o filă tragică – Patria noastră a fost eliberată de cel mai barbar regim de ocupație, ale cărui victime au devenit zeci de mii de compatrioți de-ai noștri. Noi vom păstra mereu memoria despre eroismul taților, bunicilor și străbunicilor noștri, care cu prețul propriei vieți au adus pacea pe pământul nostru. Suntem urmașii învingătorilor și nu vom permite nimănui să ne remodeleze istoria”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, pe 20 august 1944 trupele sovietice au început una din cele mai sângeroase ofensive din istoria celui de-al Doilea Război Mondial – operațiunea „Iași-Chișinău”. Aceasta a intrat în istorie ca una din cele mai scurte, însă care a schimbat raportul de forțe în Balcani. Consecințele acestei bătălii a fost scoaterea României (23 august) din război și trecerea ei de partea Aliaților, precum și reanexarea Basarabiei pentru încă 47 de ani.

Discuțiile privind consecințele operațiunii Iași-Chișinău sunt și astăzi aprinse. Mulți consideră că Basarabia și România au plătit un preț prea mare, iar alții sărbătoresc cu fast victoria Armatei Sovietice. În pofida tuturor opiniilor, scurta operațiune a intrat în istorie pentru că a schimbat mersul războiului și a înclinat balanța forțelor, ceea ce a condus la prăbușirea nazismului în Europa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: