VIDEO „Anul durerii și al speranței”. Vladimir Zelenski, adresare la un an de la invazia Rusiei în Ucraina
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Anul durerii și al speranței”. Vladimir Zelenski, adresare la un an de la invazia Rusiei în Ucraina

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a publicat un video la un an de război în Ucraina. Timp de 15 minute, Zelenski a enumerat principalele evenimente din anul războiului și și-a exprimat încrederea că 2023 va fi un an al victoriei.

„Acum un an în aceeași zi, în același loc, pe la șapte dimineața eu m-am adresat către dumneavoastră cu o scurtă declarație, care a durat doar 67 de secunde. În aceasta sunau cele mai importante, atunci și acum, două lucruri. Faptul că Rusia a început un război pe scară largă împotriva noastră și faptul că suntem puternici, pregătiți pentru orice, îi vom învinge pe toți pentru că suntem Ucraina. Așa a început 24 februarie 2022 – cea mai lungă zi din viața noastră, cea mai dificilă din istoria recentă a țării”, a spus Zelenski.

El a adăugat că mulți atunci au simțit frică, șoc, nu știau ce să spună, dar simțeau ce trebuie de făcut. Zelenski le-a mulțumit militarilor, medicilor, pompierilor, salvatorilor și aliaților ucraineni pentru curaj.

„Războiul a schimbat soarta multor familii. A rescris istoria familiilor noastre. Ne-a schimbat obiceiurile și tradițiile. (…) Timp de un an practic fiecare ucrainean a pierdut pe cineva: tatăl, fiul, mama, fiica, sora, persoana iubită, prietenul apropiat, colegul, vecinul, cunoștința. Fiecare în telefon are cel puțin un contact care nu va mai răspunde, nu va răspunde la mesaj. Nu îi vom uita niciodată și nu vom ierta aceasta niciodată”, a adăugat Zelenski.

Totodată, el s-a adresat către ucrainenii care se află pe teritoriile ocupate de ruși: „Ucraina nu v-a lăsat, nu v-a uitat, nu v-a abandonat. Într-un fel sau altul noi vom elibera toate pământurile. Iar cel care sunt forțați să se afle acum în străinătate: vom face totul ca să vă întoarceți în Ucraina”.

La fel, Zelenski și-a exprimat încrederea că 2023 va fi un an al victoriei. „Vom rezista la toate amenințările, bombardamentele, rachete de croazieră, drone kamikaze, frig. Suntem mai puternici decât asta. A fost un an de perseverență. Anul curajului. Anul durerii. Anul speranței. Principalul său rezultat este că am supraviețuit. Vom face totul pentru a câștiga anul acesta”, a conchis Zelenski.

De menționat că astăzi președintele ucrainean Vladimir Zelenski va susține declarații în fața jurnaliștilor, la un an de la invazia rusă în Ucraina. „Februarie. Anul invincibilității”, se numește conferința anunțată de Zelenski.

Potrivit datelor Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, de la începutul războiului în Ucraina s-au înregistrat 7 200 de morți printre civili, inclusiv peste 400 de copii. Circa 11 800 au fost răniți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: