Aktu.cz

VIDEO Atac armat la Praga: 11 persoane au fost ucise, iar altele 30 – rănite. Mesajul transmis de Maia Sandu

Un atac armat a avut loc, pe 21 decembrie, la Universitatea Carolină din Praga. În urma atacului, au fost ucise 11 persoane și cel puțin 30 – rănite. Bărbatul care a asaltat instituția a fost eliminat de forțele de ordine. 

Atacul a avut loc în după amiaza zilei, în incinta Facultății de Arte a Universității Carolină. Instituția de învățământ este amplasată în Piața Jan Palach din centrul orașului Praga, o zonă extrem de frecventată de turiști.

Potrivit presei cehe, atacatorul ar fi mers pe holurile universității, apoi a ieșit la un balcon și a început să tragă în plin în mulțime. Acesta ar fi avut asupra lui o armă de asalt cu lunetă.

În timpul atacului, unii studenți s-au baricadat în sălile de clasă. Un student al instituției de învățământ a publicat o imagine pe platforma X în care se observă că ușa uneia dintre sălile de clasă este blocată din interior cu bănci și scaune.

Iar o altă fotografie făcută de BNO News la fața locului, arată 7 studenți care s-au ascuns pe o margine din exteriorul clădirii, care se afla la mare înălțime de sol.

Piața în care a avut loc atacul a fost închisă și încercuită de mașini de poliție. Iar în interiorul facultății au intervenit mascați.

Profimedia

În urma atacului, 11 persoane au fost omorâte, iar cel puțin 30 au fost rănite.

Oamenii legii de la Praga au anunțat că au eliminat atacatorul. Aceștia au mai spus că atacatorul a acționat pe cont propriu și că, deocamdată, nu cunosc care i-au fost motivele.

În contextul masacrului, conducerea Cehiei a transmis mesaje de condoleanță familiilor și apropiaților victimelor. Mesaje de solidaritate și condoleanțe au venit și din partea liderilor internaționali, inclusiv de la președinta Moldovei Maia Sandu.

Profund întristată de vestea tragică a împușcăturilor de astăzi din centrul orașului Praga. Inima mea este alături de familiile victimelor și de toți cei afectați de acest act de violență. Moldova este solidară cu poporul ceh”, a scris președinta pe X.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: