Fragmentul unei înregistrări video de la audierea lui Veaceslav Platon la Procuratura Generală a ajuns în mass-media din Moldova, la 28 mai. Înregistrarea a fost publicată mai întâi de Timpul.md care, în perioada când Vladimir Plahotniuc era la guvernare, a fost apropiată Partidului Democrat. Multe instituții de presă au republicat înregistrarea. Accentul general al publicațiilor și al titlurilor se reduce la faptul că procurorul general Alexandru Stoianoglo l-a salutat pe Platon. Iar Procuratura Generală îi caută pe cei care „au scurs” înregistrarea în presă și intenționează să-i atragă la răspundere pe cei vinovați.
Înregistrarea de la audierea lui Veaceslav Platon la Procuratura Generală a apărut în dimineața de 28 mai, pe site-ul Timpul.md, cu mențiunea „VIDEO BOMBĂ!”. Într-un spot montat, cu durata de peste patru minute, este demonstrat un fragment scurt de la începutul audierii. În publicație se accentuează faptul că la intrare, procurorul general Stoianoglo i-a întins mâna lui Platon și a spus: „Salut, Veaceslav!”. Se pare că acest lucru trebuia să-i facă pe spectatori să creadă că Stoianoglo îl cunoaște bine pe Platon.
După apariția înregistrării pe Timpul.md, alte instituții de presă au republicat-o. Unele au preluat și mesajul principal. Pe site-ul Deschide.md, materialul a apărut cu titlul „VIDEO// Stoianoglo, față-n față cu Platon: „Salut, Veaceslav! Îmi pare bine!”.
Înregistrarea video și informația de pe Timpul.md a fost preluată de site-ul Point.md. Materialul a apărut cu titlul: „A fost publicată înregistrarea de la audierea lui Platon cu participarea lui Stoianoglo: `Salut, Veaceslav!`” și a ajuns în topul celor mai accesate materiale de pe site. Și alte instituții de presă au publicat înregistrarea, dar au prezentat-o sub un alt unghi, iar unele au solicitat imediat comentariul Procuraturii Generale și al avocaților lui Platon și le-au inclus în publicație.
Ziarul de Gardă a publicat înregistrarea pe canalul său de telegram și nu pe site. Și a pus accentul pe salutul lui Stoianoglo și Platon, însă a menționat că nu se știe când a avut loc audierea.
În cel de-al doilea fragment, montat în același spot video, Platon a fost întrebat despre compania „Westburn Enterprises Limited” care este vizată în dosarul despre spălarea de bani, cunoscută ca „Laundromat”. Platon a menționat că „ar prefera să nu vorbească nimic despre beneficiarul final al acestei companii”, pentru ca această informație să nu fie folosită împotriva sa. La fel, el a subliniat că prin intermediul companiei, banii ajungeau pe un cont de depozit la Victoriabank, apoi la compania „OTIV Prime”.
Restul înregistrării de la audieri, cu durata totală de aproape 10 ore, a rămas nepublicat. Menționăm că la 25 mai, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8, Platon a declarat că a fost de două ori la audieri la Procuratura Generală și că fiecare din acestea a durat câte cinci ore.
Ce spune Procuratura Generală?
Procuratura Generală verifică deja sursa scurgerii informației. Într-un comunicat de presă al PG se menționează că presa a publicat cadre de la audierea lui Platon în contextul dosarului penal, care a fost deschis împotriva lui Vladimir Plahotniuc (dosarul a fost deschis în România și transmis Moldovei în anul 2018).
La fel, Procuratura Generală a comunicat că audierea lui Platon a fost efectuată de un grup de procurori, iar procesul a fost filmat de către un expert criminalist.
Cei de la Procuratura Generală au mai menționat că „scurgerea” de informație a avut loc cu încălcarea procedurilor legale și „contrar intereselor urmăririi penale”. PG a promis că cei vinovați vor fi pedepsiți, dar nu au precizat, cum anume.
***
Într-un interviu recent, procurorul general Alexandru Stoianoglo a comunicat că după ce a preluat conducerea Procuraturii Generale, a început să primească aproape în fiecare zi cereri de la Veaceslav Platon în care acesta ruga să fie audiat. S-a constatat că din anul 2016, Platon nu a fost audiat niciodată în mod normal, iar toate cererile de acest gen erau anexate la materialele din dosar.
În consecință, Stoianoglo a creat un grup de lucru și l-a audiat pe Platon la 30 decembrie 2019. A doua audiere a fost în luna ianuarie 2020.
Reamintim că la 18 mai, Stoianoglo a declarat că beneficiarul principal al „furtului miliardului” a fost Vladimir Plahotniuc. Acesta a fost acuzat de formarea unei grupări criminale organizate (art. 284 CPP al RM), spălare de bani în proporții deosebit de mari (art. 243 CPP al RM) și escrocherie în proporții deosebit de mari (art. 190 CP al RM).
La fel, Stoianoglo a anunțat inițierea unei proceduri de revizuire a dosarului businessmanului Veaceslav Platon. Când Plahotniuc era la guvernare, Platon a fost condamnat la 25 de ani privațiune de libertate în câteva dosare, inclusiv cel despre „furtul miliardului”. Stoianoglo a declarat că atunci, dosarul a fost fabricat și că este necesar un „proces de judecată nou și corect”.
La 25 mai, la emisiunea „Politica”, Platon a declarat că este unul dintre martorii principali în cel de-al doilea dosar penal al lui Plahotniuc. Platon consideră că Procuratura Anticorupție împiedică investigația furtului miliardului. În opinia sa, până în prezent, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari are influență asupra colaboratorilor PA, iar unii dintre aceștia sunt plătiți de Plahotniuc și Șor. Platon afirmă că în luna martie 2020, procurorii de la PCCOCS nu au reușit să intre în Procuratura Anticorupție, pentru a obține documentele despre furtul miliardului.