Un videoclip de pe TikTok, în care un locuitor din Moldova filmează pacificatorii la un post de pe Nistru, susținându-și dreptul de a filma la postul de pacificare, a devenit viral. Filmulețul a acumulat rapid aproape un milion de vizualizări, în jur de 100 de mii de aprecieri și mii de comentarii. Incidentul a fost comentat și la Tiraspol, unde a fost calificat drept o provocare. NM vă spune dacă este permis într-adevăr să filmezi la posturile de pacificare și de ce aceste posturi și pacificatorii sunt adesea subiect de controverse.
Ce conține videoclipul?
Pe TikTok a apărut un videoclip în care un șofer din Moldova filmează din mașină cu telefonul mobil pacificatorii din zona de securitate. Autorul videoclipului este Maxim Borman. „Vă voi arăta cum să treceți corect de un post în Transnistria”, spune el. Apoi, deschide geamurile mașinii, pune la volum maxim un cântec patriotic ucrainean, „Oi U Luzi Chervona Kalyna”, și intră la postul misiunii de pacificare. Pacificatorii au oprit automobilul lui Borman. Totuși, nu din cauza cântecului, ci din cauza filmării, care, potrivit pacificatorilor, este interzisă pe teritoriul postului.
Autorul videoclipului, fără a opri filmarea și folosind un limbaj indecent, le demonstrează pacificatorilor că este „cetățean al Moldovei” și că poate filma unde și pe cine dorește. Borman întreabă un pacificator din ce țară este și acesta răspunde că din Rusia. Se aude vocea unei alte persoane care vorbește în română și spune că reprezintă Moldova, dar acesta nu apare în cadru. Misiunea de pacificare include reprezentanți din Rusia, Moldova și din autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană (PMR).
Pacificatorii au blocat pentru scurt timp mașina lui Borman, dar după câteva minute i-au permis să treacă.
Videoclipul a generat multe discuții. Până la momentul scrierii acestui articol, videoclipul a fost vizionat de aproape un milion de persoane, a adunat peste 100 de mii de aprecieri și peste 9 mii de comentarii.
@maxim_borman♬ оригинальный звук – Максим Борман
Cum a fost comentat acest incident la Chișinău și Tiraspol?
Incidentul a fost comentat de copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Transnistriei, Oleg Beleakov, care a calificat ceea ce s-a întâmplat drept o provocare. NM a încercat să solicite un comentariu suplimentar de la Beleakov, dar acesta nu a răspuns la apeluri și mesaje.
Biroul pentru Reintegrare din Moldova a declarat pentru NM că incidentul a fost înregistrat de observatorii militari din Moldova și că se află în vizorul delegației moldovenești în CUC.
„Autoritățile Republicii Moldova își desfășoară activitatea în conformitate cu legislația în vigoare”, au declarat aceștia.
NM a solicitat, de asemenea, o poziție oficială din partea delegației moldovenești la CUC, dar nu a primit un răspuns până acum.
NM a încercat să contacteze și copreședintele CUC din partea Moldovei, Sergiu Golovaci, dar acesta nu a răspuns la apeluri și mesaje.
Este permis să filmezi pacificatorii?
În Moldova nu există o lege care ar reglementa acest aspect. Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a explicat pentru NM că legislația moldovenească nu prevede existența unei misiuni de pacificare pe teritoriul său. Totuși, există o decizie a CUC, iar filmarea posturilor și misiunii de pacificare este într-adevăr restricționată. Acest lucru se poate face doar cu permisiunea CUC. La posturile de pacificare sunt instalate și semne corespunzătoare care indică acest detaliu.
Cu alte cuvinte, pacificatorii aveau dreptul formal să ceară oprirea filmării.
Dar există o altă întrebare…
De ce ridică semne de întrebare însuși misiunea de pacificare?
Prezența trupelor rusești și actuala operațiune de pacificare pe Nistru, desfășurată sub egida Rusiei, îi nemulțumește pe mulți în Moldova. Pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, însăși noțiunea de „pacificatori” în ceea ce privește militarii ruși creează o disonanță.
Chișinăul susține de mult timp și consecvent transformarea actualei misiuni de pacificare într-una civilă, sub mandat internațional. În iulie 2023, Adunarea Parlamentară a OSCE a susținut această idee, însă Tiraspolul și Moscova o resping.
Mai mult, în zona de pe malul stâng al Nistrului continuă să se afle grupul operativ de trupe rusești. Prezența trupelor străine pe teritoriul Moldovei contravine Constituției țării. Retragerea acestora a fost cerută de mai multe ori de către oficialii de la Chișinău.
„Aceste posturi din zona de securitate nu ar trebui să existe, la fel cum trupele străine nu ar trebui să fie pe teritoriul țării noastre”, a declarat Flenchea. Astfel, și legitimitatea restricționării filmării pacificatorilor este, potrivit lui, o chestiune discutabilă.
Cu toate acestea, Flenchea consideră că autorul videoclipului nu a ales cel mai potrivit mod de a protesta împotriva interdicției absurde de a filma, „provocând pacificatorii, oameni care nu iau decizii și nu pot anula această interdicție”.
„Problema ar trebui ridicată în fața celor care pot lua decizii – conducerea Rusiei și conducerea Moldovei”, a adăugat Flenchea.
Ce este cu acest post?
Incidentul s-a produs la postul de pacificare nr. 9, situat pe podul de peste Nistru, lângă Vadul lui Vodă. Particularitatea acestui post este că nu separă părțile conflictului: pe ambele maluri ale râului se află teritoriu controlat de autoritățile constituționale ale Moldovei. Din acest motiv, necesitatea acestui post a fost mereu pusă la îndoială mai mult decât în cazul altor posturi.
Postul nr. 9 a mai fost subiectul știrilor anterior. În 2012, un cetățean moldovean a fost împușcat mortal aici. Tânărul, aflat la volanul unui automobil, a forțat bariera postului și nu s-a conformat cerinței de a opri. Mai târziu, el s-a întors din direcția opusă și din nou nu a respectat solicitarea de a opri. Unul dintre pacificatori a tras mai multe focuri în direcția roților mașinii. Un glonț a ricoșat și l-a lovit pe tânăr în spate. El a fost transportat la un spital din Chișinău, însă nu a putut fi salvat.
Acest incident de la postul nr. 9 a fost primul și, până acum, singurul caz mortal de utilizare a armelor în Zona de Securitate a conflictului. El a reactivat discuțiile privind necesitatea existenței posturilor dotate cu tehnică blindată și soldați înarmați în Zona de Securitate, unde principalul factor de menținere a diviziunii rămân chiar aceste posturi. La acea vreme, locuitorii din zonă au organizat proteste la posturi, cerând eliminarea lor. Cu toate acestea, posturile încă sunt acolo, iar situația nu s-a schimbat.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!