NewsMaker

VIDEO „Când vă dați demisia?” Întrebarea care l-a luat prin surprindere pe Ciucă, la Chișinău

Premierul român Nicolae Ciucă, aflat la Chișinău, a fost întrebat când își va da demisia. Întrebarea a fost din partea unei jurnaliste de la Euronews România. Oficialul de la București a spus că nu planifică să demisioneze. „Am primit un mandat, am să predau un mandat”, a evidențiat Ciucă. 

În cadrul unor declarații de presă la Chișinău, alături de premierul Dorin Recean, Ciucă a fost întrebat când își va da demisia „pentru a face posibilă rotativă guvernamentală”.

„Atât dumneavoastră cât și domnul Boloș ați declarat că e prioritară cererea de plată numărul 3 despre care știm că există niște întârzieri. În același timp, partenerul dumneavoastră de coaliție Marcel Ciolacu spune că nu este de acord ca rotativă să se facă mai târziu de luna iunie. Așadar ce e prioritar: cererea de plată numărul 3 sau amânați rotativa?”, a întrebat jurnalista de la Euronews România.

„Rocada urmează să se petreacă așa cum am susținut de fiecare dată conform protocolului semnat în momentul constituirii coaliției. Aș nuanța un pic în sensul în care nu o să-mi dau demisia pentru că am primit un mandat, am să predau un mandat. Am primit mandatul de la președintele României, atunci când va veni timpul voi preda mandatul președintelui României”, a declarat Ciucă, la Chișinău.

 

Cu referire la chestiunile legate de cererea de plată, premierul român a spus: „Am prezentat și ieri în deschiderea ședinței de Guvern pentru că mi se pare că normal ca cetățenii să știe întreg parcursul procesului prin care banii europeni, au fost o serie de elemente care au trebuit reglate, am avut suficient spațiu să putem să reglăm aceste chestiuni care au fost legate de legea decarbonării, de legea avertizărilor, de celelalte elemente de clarificare venite din partea comisiei și am considerat foarte normal acest dialog. Este important să clarificăm pentru că este vorba de foarte mulți bani, pentru că vorbim de miliarde de euro”.

El a adăugat că a stabilit pe 22 martie în ședința de Guvern că „până la sfârșitul acestei săptămâni toate elementele legate de cererea de plată numărul 2 vor fi închise”.

„În ceea ce privește cererea de plată numărul 3, sigur ea este în derulare de cu mai mult timp în urmă. Sunt câteva jaloane care sunt încă neclarificate, nu suntem în întârziere. Vreau să spun că la nivelul Uniunii Europene sunt doar 6 sau 7 țări care au depus cererea de plată numărul 2, România este una dintre ele și urmează să primim aprobarea. Același parcurs vom avea și cu cererea de plată numărul 3. (…) Ca atare consider că nu suntem în întârziere cu cererea de plată”, a conchis oficialul român.

***

Menționăm că România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), din care granturi în valoare de aproximativ 14,24 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro. De la startul implementării și până la finalul lui 2022, România și-a asumat îndeplinirea a 151 de ținte și jaloane.

În ianuarie, Comisia Europeană a avertizat că sunt probleme care trebuie rezolvate până la deblocarea banilor din PNRR, tranșa a doua. Tranșa a doua este de 3,2 miliarde de euro.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, pe 22 martie, că până săptămâna viitoare urmează să fi luate măsurile pentru îndeplinirea tuturor jaloanelor asumate în vederea aprobării cererii de plată numărul 2 din PNRR.

Libertatea.ro scrie că acordul politic care stă la baza actualei coaliții de guvernare prevede că Nicolae Ciucă va fi șeful Guvernului până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii transporturilor, proiectelor europene, finanțelor și justiției.

Pe 22 martie, ministrul român al Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a declarat că România are nevoie de stabilitate financiară şi, ca urmare, o rotativă guvernamentală ar trebui să se producă după depunerea cererii de plată numărul 3 din PNRR, care are ca termen luna iunie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: