VIDEO Casa familiei Buzu, în centrul criticilor pe internet. Ce spune soția ministrului Muncii și ce scrie în declarația de avere a demnitarului
Full Article 6 minutes read

VIDEO Casa familiei Buzu, în centrul criticilor pe internet. Ce spune soția ministrului Muncii și ce scrie în declarația de avere a demnitarului

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, este acuzat că ar locui într-o casă de milioane, în localitatea Ratuș, pe care nu ar fi trecut-o în declarația sa de avere. Declarațiile au fost făcute pe 26 septembrie de liderul Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, care pretinde la funcția de primar al municipiului Chișinău, în alegerile din 5 noiembrie.

Vasile Costiuc a mers pe 26 septembrie în localitatea Ratuș, satul de baștină al trei miniștri din Guvernul Recean – Alexei Buzu, Andrei Spînu și Adrian Efros. Politicianul a filmat o casă în stil hi-tech, în care se presupune că ar locui ministrul Muncii, Alexei Buzu. Potrivit lui Costiuc, casa nu a fost trecută în declarația de avere și interese personale ale ministrului. Mai mult, potrivit lui, pe locul în care a fost construită casa urma să fie construit, de fapt, un depozit de cereale.

„Faptul că nu a indicat în declarația de avere și interese personale o casă de milioane, la Ratuș, în care trăiește împreună cu familia, este un motiv serios pentru a fi demis”, a declarat Costiuc.

Liderul formațiunii politice s-a adresat, în live, președintei Maia Sandu. Costiuc a vrut să știe de ce la guvernare a ajuns un ministru care ar trăi într-o „casă de milioane”, neindicată oficial, așa cum prevede legea.

„Ați adus o guvernare întreagă, care a promis să fie corectă și transparentă în activitatea sa. De ce un ministru de 30 și ceva de ani își permite să trăiască într-o casa de milioane și să mintă că nu are locuință? Poate îi dați și locuință socială la minister? Poate trăiește în pod la minister, sărmanul, și noi nu știm? Demisia lui Alexei Buzu!”, a solicitat Costiuc.

În timpul live-ului, afară a ieșit o femeie, care s-a prezentat drept soția ministrului Muncii, Alexei Buzu. Întrebată câți metri pătrați are casa și cum se face că Buzu a reușit să o achiziționeze, femeia a declarat că casa are 180 de metri pătrați și că a fost construită inclusiv după ce familia a accesat mai multe împrumuturi și credite.

„Toate întrebările despre casă le adresați domnului ministru, pentru că la el aveți întrebări. (…) De unde dvs. știți de unde noi avem acești bani? Eu tot lucrez în domeniul privat, am luat credite, împrumuturi. Ce, chiar nu se poate de construit o casă în Moldova pe alți bani decât din furat?”, a declarat femeia.

Vasile Costiuc: Dvs. credeți că este posibil ca un ministru de 30 și ceva de ani să aibă o casă de câteva sute de mii de euro și nu-i nicio problemă?

Femeia, care se presupune că este soția lui Alexei Buzu: Nu-i nicio problemă.

Live-ul lui Costiuc a adunat, în mai puțin de 24 de ore, circa 1700 de comentarii. În unul din comentarii, Costiuc a cerut, în numele Partidului „Democrația Acasă”, Autorității Naționale de Integritate (ANI) să se sesizeze și să verifice averea reală a ministrului Alexei Buzu.

NM a solicitat un comentariu de la ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, însă până în momentul publicării subiectului nu am primit un răspuns la solicitarea expediată.

Precizăm că, potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2023, completată de Alexei Buzu pe 10 martie, curent, ministrul Muncii a declarat 20 de mii de lei pe care i-a obținut la locul de muncă de bază – Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Tot atunci, Buzu a indicat un venit de 14 mii lei, obținut din prestații sociale. Banii au fost transferați în contul familiei de Casa Națională de Asigurări Sociale.

La categoria bunuri imobile în țară și peste hotare, Buzu declară o clădire/construcție, dobândită în 2020, prin abitație. Adică Buzu ar fi primit drept de folosință a bunului, care este, însă, în proprietatea altei persoane. Ministrul nu declară, însă, nici valoarea bunului imobil, nici suprafața acestuia.

În declarația sa de avere, Alexei Buzu a mai trecut o mașină de model Kia, model din 2021, dobândită în același an. Valoarea automobilului se ridică, potrivit declarației, la circa 12600 euro, echivalentul a circa 243 mii lei.

În ceea ce privește conturile bancare pe care le deține, Buzu declară două astfel de conturi, deschise la o bancă comercială din țară. În unul din conturi ministrul a reușit să adune circa 141 mii lei, iar în cel de al doilea – circa 262 mii lei. Familia Buzu declară și datorii. Soții au contractat trei credite: două în anul 2020 și unul în anul 2021. În primele două cazuri, suma contractată constituie în total circa 306 mii lei. În 2021, soții Buzu au solicitat un credit în mărime de aproximativ 117 mii lei. Oficialul și soția sa s-au angajat să restituie banii până în 2025 și, respectiv, 2026.

Amintim că, recent, ministrul Alexei Buzu a participat la o emisiune televizată. Întrebat ce salariu lunar primește, Buzu a declarat că nu cunoaște, pentru că nu reușește să verifice cardul salarial. Atunci Alexei Buzu a respins informațiile potrivit cărora salariul său lunar ar ajunge la 75 de mii de lei și a declarat că, cel mai probabil, ridică lunar în jur de 50 de mii lei. Mai multe detalii despre cariera oficialului poți afla AICI.

Cine este Vasile Costiuc?

Vasile Costiuc este liderul Partidului „Democrația Acasă”. Politicianul a intrat oficial în cursa pentru alegerile locale din 5 noiembrie, din partea formațiunii politice pe care o conduce. Costiuc pretinde la fotoliul de primar al municipiului Chișinău.

De menționat că Vasile Costiuc a fost reținut în ianuarie 2022, iar ulterior plasat în arest la domiciliu – măsură prelungită de mai multe ori. El este acuzat  de abuz de putere în interesul unui grup criminal organizat și de spălare de bani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: