VIDEO Prea mulți bani sau prea puțin timp? Ministrul Alexei Buzu susține că nu cunoaște nici azi ce salariu primește
Full Article 3 minutes read

VIDEO Prea mulți bani sau prea puțin timp? Ministrul Alexei Buzu susține că nu cunoaște nici azi ce salariu primește

Ministrul Muncii și Protecție Sociale, Alexei Buzu, susține că nu cunoaște nici astăzi ce salariu primește, deși a fost întrebat de mai multe ori despre acest lucru de jurnaliști. Oficialul a declarat, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, că este prea ocupat ca să verifice cardul atunci când primește salariul sau să deschidă fișierul expediat de contabilitate pe e-mail. Totuși, ministrul Muncii a negat că salariul său ar ajunge la 75 de mii de lei, menționând că cel mai probabil primește în jur de 50 de mii de lei.  

Ministrul Alexei Buzu a fost întrebat de jurnalistul Gheorghe Gonța dacă salariul său ajunge la 75 de mii de lei, în condițiile în care persoanele implicate în procesul de integrare europeană a Moldovei beneficiază de un spor salarial în valoare de 50 la sută, ceea ce ar însemna circa 25 de mii de lei în plus, pe lângă salariul de ministru care a fost majorat recent la 50 de mii de lei. Oficialul a respins această sumă, deși nu a știut să spună exact ce salariu primește lunar. Potrivit lui Buzu, sporul salarial acordat pentru persoanele care lucrează pentru aderarea țării la UE „a fost închis”, după ce lefurile membrilor Cabinetului de miniștri au crescut de două ori, recent.

„La fiecare emisiune sunt întrebat despre salariul meu și de fiecare dată fac greșeala să nu cer de la contabilitate datele, pentru că nu reușesc să mă uit pe card. Îmi cer scuze de la telespectatori pentru că nu pot să vă dau o sumă exactă, dar cam asta este (nr. red: 50 mii lei). O să rog colegii să facă rost de această informație și să o facă publică, dar cam așa este”, a declarat Alexei Buzu.

Oficialul a fost întrebat dacă trăiește din salariu, or cum se face că la peste jumătate de an de la preluarea mandatului de ministru, nu a reușit să vadă, până acum, ce salariu lunar ridică.

„Din salariu trăiesc, pur și simplu nu reușesc să mă uit. Deci noi când primim salariul, fiecare angajat primește un mesaj într-un file care este arhivat. Pentru că primesc foarte multe mesaje, nu reușesc mereu să îl deschis pentru a vedea salariul final. Primesc pe card și nu reușesc să văd. Asta este o situație banală, pe care trebuie să o rectific, pentru că este important. Salariul unui ministru trebuie să fie o certitudine și eu trebuie să îl spun, dar cred că este aproape de 50 de mii de lei”, a precizat oficialul.

Amintim că Parlamentul a votat, în vara acestui an, rectificările la Legea bugetului care prevăd, printre altele, majorări salariale pentru miniștri și circa 1.300 de funcționari din aparatul Guvernului. Potrivit proiectului, salariile demnitarilor sunt calculate, începând cu 1 iunie 2023, în baza unei valori de referință de 3.000 de lei, față de 1.900 de lei cât a fost până atunci. Excepție fac prim-viceprim-miniștrii, viceprim-miniștrii, miniștrii, agentul guvernamental și secretarul general al Guvernului, care sunt remunerați, din 1 iunie, în baza unei valori de referință de 3.600 de lei. Astfel, salariile miniștrilor vor crește de la 26.000 de lei la 50.000 de lei.

Pentru majorări, din bugetul de stat au fost alocate 86 de milioane de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: