Andrei Mardari/NewsMaker

(VIDEO) Comuniștii și socialiștii au părăsit ședința parlamentului în semn de protest. PAS: Toți știu că aveți „corporativcă”

Deputații fracțiunii Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au părăsit ședința legislativului, justificându-și decizia prin faptul că inițiativele acestora nu sunt susținute de majoritatea parlamentară. În replică, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Andrian Cheptonar a spus că BCS ar fi planificat o petrecere corporativă, informație negată de parlamentarul Grigore Novac.

După pauza din Parlament, deputatul socialist Grigore Novac a fost singurul din fracțiunea BCS care a revenit în sala de ședințe  a legislativului. Acesta a menționat că singurul proiect propus de opoziție și inclus în agenda ședinței – cel cu privire la patenta de întreprinzători a fost avizat negativ. Deputatul socialist a mai spus că anumiți agenți economici din Ștefan Vodă sperau că inițiativa va fi susținută.

Din câte se vede, va fi respins astăzi. Alte proiecte ale opoziției, așa cum nu au fost pe ordinea de zi, nici astăzi nu sunt. În aceste condiții, noi nu vedem rostul de a participa la ședința de azi și în semn de protest o vom boicota. Pe final, ținând cont că e ultima ședință, vreau să vă urez sărbători luminate și să sperăm că anul viitor va fi mai bun pentru cetățenii acestei țări”, a menționat Novac.

În replică deputatul PAS Andrian Cheptonar a făcut o glumă: „E tradițională ipocrizia socialiștilor. Tot Chișinăul știe că la ora 14:00 ei au „korporativkă”, sărbătoresc. Colegii au plecat la sărbătoare, l-au lăsat aici singur pe Grigore. Îmi pare rău, ce să-o faci, cineva trebuia să tragă lozul acesta”.

Iar deputatul PAS Ion Groza a menționat că el ar fi susținut proiectul propus de BCS: „Dar dacă colegii aleg „corporativul”, nu putem vota în lipsa lor”.

Grigore Novac a ținut să sublinieze că zvonurile cu privire la presupusa petrecere corporativă nu corespund realității: „Poate domnul Cheptonar nu a ieșit din beția sărbătorilor, dar noi nu avem motive de corporativ, ținând cont că țara este îngenuncheată. Am dorit să închei pe o notă pozitivă, dar dacă vă scormonește într-un loc, pot fi și mai dur. Vă doresc sănătate și înțelepciune, dar dacă vă arde de corporativuri – socialiștii nu au de gând să meargă astăzi la niciun corporativ, nici la ora 14:00, ați spus încă o minciună în stilul deja caracteristic”.

Dialogul a fost încheiat prin replica parlamentarului PAS Vasile Șoimaru, care a amintit de colindele care au răsunat mai devreme datorită unui grup de copii din Ucraina: „Oare chiar așa de tare trebuia să îi supere copilașii ăștia din Ucraina că au hotărât să se ducă la corporativ? Mulțumesc”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reuters

Zelenski a introdus în Rada Supremă un nou proiect de lege privind instituțiile anticorupție pe fundalul protestelor

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a anunțat pe 24 iulie că a aprobat textul unui nou proiect de lege privind activitatea Biroului Național Anticorupție (NABU) și a Parchetului Specializat Anticorupție (SAP). În ultimele două zile, la Kiev și în alte orașe au avut loc proteste împotriva legii adoptate recent, care limitează independența acestor instituții.

Am aprobat textul proiectului de lege care garantează o consolidare reală a sistemului de ordine publică din Ucraina, independența organelor anticorupție și protecția fiabilă a sistemului de ordine publică împotriva oricărei influențe sau intervenții rusești. Textul este echilibrat”, a scris președintele Zelenski pe canalul său de Telegram.

Potrivit BBC, câteva ore mai târziu documentul a fost înregistrat în Rada Supremă. Conform proiectului de lege, procurorul general și adjuncții săi nu vor avea dreptul să dea indicații detectivilor NABU, procurorilor SAP sau să le împiedice activitatea.

Proiectul mai prevede testarea cu poligraful a angajaților NABU care au acces la informații clasificate și interdicția de a părăsi țara în timp ce legea marțială este în vigoare (cu excepția deplasărilor în interes de serviciu).

În plus, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, Serviciul de Securitate al Ucrainei va trebui să verifice angajații Biroului Național Anticorupție, ai Parchetului Specializat Anticorupție, ai Poliției Naționale și ai altor instituții care au acces la informații clasificate, în vederea identificării eventualelor acțiuni în interesul Rusiei.

Amintim că, pe 22 iulie, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a semnat un proiect de lege care acorda procurorului general al țării dreptul de supraveghere asupra Biroului Național Anticorupție al Ucrainei și asupra Parchetului Specializat Anticorupție. La Kiev și în alte câteva orașe din Ucraina au avut loc proteste de amploare. Uniunea Europeană și-a exprimat nemulțumirea față de acest document.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: