Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, a ieșit cu o oglindă în fața presei și a citat un proverb rus, după ce a fost solicitat să comenteze atacurile Moscovei la democrația Republicii Moldova. Potrivit lui Vodă, înainte de a începe să ni se ofere lecții de democrație „ar fi tare bine ca respectivii oficiali să se privească în oglindă”. „Uitați-vă la voi și abia apoi judecați-i pe alții”, a fost mesajul lui Vodă pentru oficialii ruși care au criticat procesul electoral din țara noastră.
Întrebat de NewsMaker, în timpul unor declarații de presă, cum comentează „atacurile dure ale Rusiei cu privire la democrația Republicii Moldova”, Vodă a răspuns: „Declarațiile venite din Federația Rusă referitor la alegerile din Republica Moldova sunt complet lipsite de credibilitate. (…) Înainte de a începe să ni se ofere lecții de democrație ar fi tare bine ca respectivii oficiali să se privească în oglindă, toate trăsăturile și descrierile care puteam să le auzim zilele trecute se regăsesc chiar în propria conduită”.
„Am și un mesaj în limba înțeleasă de oficialii menționați care spune următoarele: „В чужом глазу соринку видите, а в своем — бревно не замечаете. Мы уже привыкли к тому, что ваше кривое зеркало искажает правду, так что на себя посмотрите, а потом других судите (în traducere: Vedeți surcica din ochiul altuia, dar nu vedeți bârna din ochiul vostru. Ne-am obișnuit deja că oglinda voastră strâmbă distorsionează adevărul. Uitați-vă la voi și abia apoi judecați-i pe alții). Acesta ar fi mesajul pe care vrem să-l transmitem”, a comunicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Pe 3 noiembrie, în Republica Moldova a avut loc turul II al scrutinului prezidențial. Maia Sandu, care a concurat pentru al doilea mandat consecutiv, a câștigat alegerile, obținând 55,35% din sufragii. Conctracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a acumulat 44,65% din voturi. Pe teritoriul Republicii Moldova, Stoianoglo a acumulat 51,34% din sufragii, iar Maia Sandu – 48,66%. Voturile din diaspora însă au înclinat balanța în favoarea șefei statului.
Pe 5 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitrii Peskov a declarat că Maia Sandu nu ar fi președintele Republicii Moldova pentru că la alegerile prezidențiale nu a obținut majoritate de voturi din partea cetățenilor care se află pe teritoriul țării. În același timp, Peskov a sugerat că Moscova nu se așteaptă la îmbunătățirea relațiilor dintre Republica Moldova și Federația Rusă, care au început să se deterioreze după invazia rusă din Ucraina. Detalii AICI. Iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a spus că aceasta „a fost cea mai nedemocratică campanie electorală din toți anii de independență a Moldovei”.
În dimineața zilei de 6 noiembrie, Chișinăul a respins criticile lansate de oficialii ruși referitoare la alegerile prezidențiale, adăugând că acestea „nu corespund realității” și au drept scop să manipuleze opinia publică. Ministerul Afacerilor Externe a subliniat că alegerile s-au desfășurat conform standardelor internaționale și că aceste „încercări stângace de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului nu sunt decât continuarea interferenței maligne în afacerile noastre interne”. „Comentatorii din rândul autorităților ruse nu sunt credibili atunci când critică procese democratice despre care ei au doar cunoștințe teoretice”, au declarat reprezentanții Chișinăului. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!