Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah susține că, prin acțiunile autorităților de la Chișinău, inclusiv a președintei țării Maia Sandu, conflictul înghețat din regiunea transnistreană ar putea deveni unul „fierbinte”. Guvernatoarea a publicat o adresare video pe rețelele de socializare în care se întreabă „de ce Moldova se înarmează” și dă drept exemplu transportatoarele Piranha, oferite Moldovei de Germania. De cealaltă parte, Biroul politici de reintegrare a subliniat că oficialii de la Chișinău au pledat mereu pentru soluții pașnice.
Bașcanul Irina Vlah a publicat pe 17 ianuarie un video în care vorbește despre consecințele pe care le-ar putea avea „înarmarea Moldovei”. Aceasta s-a referit și la declarația șefului SIS Alexandru Musteață din decembrie 2022, potrivit căreia Rusia ar fi avea drept obiectiv crearea unuicoridor terestru până în regiunea transnistriană, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023.
„Preocupat de acest subiect, șeful unei instituții de resort ne avertiza recent de la ecran că Rusia ar avea în plan să invadeze Republica Moldova la începutul anului 2023. (…) Un așa-zis discurs de securitate a fost mai degrabă o sursă de insecuritate și alertă”, a menționat Vlah.
Ulterior, guvernatoarea Găgăuziei s-a referit la situația din regiunea transnistreană.
„Dacă partidul puterii nu va ști să se folosească de instrumentele oferite de regimul democratic, conflictul înghețat poate deveni unul fierbinte, punând în pericol securitatea și stabilitatea politică din țară„, a opinat Vlah.
Bașcanul amintește că recent un lot de blindate Piranha, oferit de Guvernul Republicii Federale Germane, a ajuns în dotarea Armatei Naționale.
„Desigur are nevoie de modernizare. Dar am dori totuși să știm de la comandantul suprem al forțelor armate care ne-a promis că va fi președinta transparenței – sunt acestea pentru consolidarea statutului de neutralitate a Republicii Moldova? Sau neutralitatea constituțională este o povară geopolitică în așa-zisele „vremuri bune”?”, a conchis bașcanul.
Într-o reacție pentru NM, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au declarat că oficialii de la Chișinău „mereu au reiterat angajamentul ferm de a reglementa conflictul transnistrean exclusiv pe căi pașnice și politice, cu respectarea suveranității şi integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional”.
„Totodată, prezența ilegală în perimetrul Zonei de Securitate și consolidarea infrastructurii posturilor neautorizate de control din partea structurilor de forță ale Tiraspolului, ridică mari semne de întrebare în privinţa autorilor generatori de provocări și de bariere artificiale pentru viața normală și libera circulaţie a cetăţenilor”, se arată în comentariul Biroului, pentru NM.
Am solicitat un comentariu și din partea Președinției, însă până în acest moment nu am primit un răspuns.
***
Amintim că pe 12 ianuarie, Armata Națională a Republicii Moldova a recepționat primele trei blindate din lotul de 19 transportoare de tip Piranha din partea Guvernului Republicii Federale Germania. Echipamentele vor fi utilizate pentru instruirea calitativă a militarilor, preciza ministrul Anatolie Nosatîi.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!