NewsMaker

(VIDEO) Declarațiile minorului din Căușeni, care susține că a fost sechestrat și bătut de miliția transnistreană

Minorul de 15 ani care ar fi fost bătut de miliția din Bender a povestit mai multe detalii despre ziua incidentului. Băiatul susține că a fost lovit cu pumnii și cu picioarele în mai multe regiuni ale corpului, inclusiv în zona capului și abdomenului. Mama băiatului a declarat că incidentul i-a provocat o adevărată traumă psihologică. Cazul a fost preluat  de organizația pentru apărarea drepturilor omului Promo-LEX.

Jurnaliștii postului de televiziune Studio-L au discutat cu minorul care susține că a fost maltratat de forțele de ordine neconstituționale din stânga Nistrului. Acesta spune că, după ce l-au bătut, ofițerii i-ar fi pus cătușe pe mâini. Băiatul i-a rugat să i le scoată, însă aceștia au răspuns că au pierdut cheile. „Eu i-am întrebat: ce să facem în cazul ăsta? Ei mi-au răspuns că dacă vreau ei pot să mi le taie cu polizorul, doar că cu tot cu mână”, a spus minorul. Ulterior, băiatul a fost dus la secția de poliție. Acesta a fost eliberat câteva ore mai târziu când părinții acestuia au venit după el.

Mama băiatului, Ala Arion, a declarat că atunci când a întrebat așa-numitele forțe de ordine de ce i-au bătut și reținut copilul, aceștia i-au spus că „nu știu ce să-i răspundă”. Femeia crede că cel mai probabil ofițerii i-au confundat fiul cu altcineva.

Imediat după ce băiatul a ajuns acasă, părinții au chemat o ambulanță, iar acesta a fost preluat la Spitalul raional din Căușeni. Ala Arion a declarat că familia sa a depus o plângere la procuratură și poliție.

„Am fost și am scos și expertiza medico-legală. Copilul are coasta ruptă, are comoție cerebrală, îl doare tot, mâinile, picioarele, spatele”, a spus femeia.

Mama băiatului spune că va face tot ce-i stă în puteri ca cei vinovați să fie pedepsiți.

„El și acum se teme să povestească ce s-a întâmplat. Se teme pentru că crede că dacă o să se ducă din nou în Bender, iarăși o să-l prindă și o să-l bată. Încă nu știu la ce o să ducă toate traumele astea psihologice și fizice, care i le-au provocat. Dar mă duc peste tot și vreau tare ca cei vinovați să fie pedepsiți. Vreau ca părinții să nu se teamă să își lase copii să se ducă undeva”, a conchis femeia.

Amintim că un minor de 15 ani din satul Hagimus, raionul Căușeni, ar fi fost sechestrat și maltratat de către colaboratorii structurilor nerecunoscute din regiunea transnistreană.

Totul s-a întâmplat pe 20 ianuarie, în jurul orei 16:00. Adolescentul se îndrepta spre casă după antrenamentul de la sala de sport pe care o frecventează în orașul Tighina, ce se află la câteva minute distanță de satul Hagimus.

Din spusele mamei, la ieșirea din sediul unde se află sala, fiul său ar fi fost luat la întrebări de către mai multe persoane îmbrăcate în civil ce aveau un comportament agresiv, minorul s-a speriat și a încercat să se îndepărteze de ei, însă în întâmpinare veneau alte două persoane, una dintre care avea în mână o armă, atunci tânărul s-a oprit, iar cei care îl urmăreau au încercat să-l bage cu forța într-o mașină civilă.

 


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

gov.md

Sistemul „Alegeri”, subordonat Guvernului? Reacția Executivului la declarațiile a trei politicieni: „Acuzații neîntemeiate”

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, și președintele Partidului Voința Poporului, Ștefan Urîtu, au acuzat pe 8 iulie autoritățile că ar fi „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”). Aceștia susțin că sistemul informațional ar fi fost plasat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), aflat sub jurisdicția Guvernului, ceea ce ar crea riscuri privind o potențială fraudare a alegerilor. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins învinuirile, declarând că STISC doar găzduiește SIAS „Alegeri” și că nu are acces la datele sistemului informațional respectiv.

Într-o conferință de presă alături de Galbur și Urîtu, Igor Munteanu a declarat că SIAS „Alegeri” ar fi fost „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale și transferat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, aflat sub jurisdicția Guvernului. „Este un atac brutal în adresa adresa independenței procesului electoral. (…) Prin această mișcare, Comisia Electorală Centrală este transformată dintr-un arbitru independent într-un simplu utilizator de date, iar partidul aflat la guvernare obține controlul politic total, inacceptabil asupra infrastructurii care procesează voturile dvs, a cetățenilor R. Moldova, cele din străinătate, precum și cele din Republica Moldova”, a spus președintele CUB.

Liderii celor trei partide consideră că găzduirea SIAS „Alegeri” de către STISC ar putea genera mai multe riscuri.

În condițiile în care Guvernul nu este un actor independent sau obiectiv, ci este un actor politic, elector, noi nu putem să avem nicio garanție asupra faptului că datele care sunt colectate din secțiile de vot, datele care sunt procesate, datele personale ale alegătorilor nu sunt folosite în mod fraudulos de către o agenție, o unitate aflată sub controlul partidului aflat la guvernare. (…) Există riscul manipulării sau întârzierii raportării de prezență la vot. Datele privind prezența la vot sunt colectate și transmise în timp reale către comisiile electorale. O eventuală manipulare a acestor date înainte prezentarea lor publică poate influența comportamentul alegătorilor, favorizând anumite strategii de mobilizare sau întârziere, sau de prezență diferențiată a partidelor în ziua votului”, a declarat Munteanu.

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins acuzațiile celor trei politicieni, catalogându-le drept „neîntemeiate”.

Acesta (SIAS „Alegeri” – n. r.) rămâne 100% sub controlul CEC, iar găzduirea tehnică de către STISC este o măsură standard de securitate aplicată în toate statele democratice. Instituția statului găzduiește peste 200 de sisteme informaționale ale instituțiilor publice, fără a avea acces la conținutul acestora, inclusiv în acest caz la datele electorale. Este vorba despre un centru de date certificat, menit să protejeze infrastructura critică a statului în fața atacurilor cibernetice”, a spus Vodă.

Potrivit reprezentantului Guvernului, în ultimii ani, SIAS „Alegeri” a fost ținta unor „atacuri masive”, care au reușit a fi respinse „cu succes” de către autorități. El mai precizat că, în același timp, poliția monitorizează spațiul online pentru a combate tentativele de manipulare și fraudă.

Alegerile din Moldova vor fi, ca și până acum, libere, corecte și sigure. A afirma contrariul, fără dovezi, e o încercare periculoasă de a slăbi încrederea în democrație”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului”, a adăugat Daniel Vodă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: