(VIDEO) „Femela câinelui” în loc de „cățea”. Cum își propune o companie finlandeză să educe internauții
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) „Femela câinelui” în loc de „cățea”. Cum își propune o companie finlandeză să educe internauții

Compania finlandeză TietoEVRY a elaborat un program care permite înlocuirea expresiilor care ar putea insulta alte persoane cu formulări mai neutre. Acesta se numește „The Polite Type”, iar algoritmul analizează textul și schimbă cuvintele ofensatoare cu altele mai politicoase, scrie meduza.io

De exemplu, datorită aplicației The Polite Type, fraza „she is ugly” („ea este urâtă”) se va transforma în „she is not traditionally beautiful” („ea nu este frumoasă în mod tradițional”). Sau „I hate you” („eu te urăsc”) va fi înlocuită cu „I disagree with you” („Nu sunt de acord cu tine”). Chiar și cuvântul „cățea” va fi înlocuit cu „femela câinelui”.

Dicționarul cuvintelor ofensatoare, pe care se bazează algoritmul aplicației, conține deja circa 2000 de cuvinte în engleză, precum și echivalentul lor neutru. Dicționarul urmează să fie completat și cu alte cuvinte.

Autorii aplicației The Polite Type au ținut să precizeze că nu atentează la libertatea de exprimare și la dreptul oamenilor de a discuta în contradictoriu. „Pur și simplu, alimentarea urii nu este o metodă corectă de a-ți manifesta dezacordul”. În afară de aceasta, compania își propune ca „huliganii de pe internet” să înțeleagă semnificația adevărată a cuvintelor pe care le utilizează în calitate de insulte.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: