OMS/Dinu Bubulici

VIDEO Focar de COVID-19 la un azil de bătrâni din raionul Glodeni

26 de beneficiari ai azilului de bătrâni din satul Iabloana, raionul Glodeni, sunt infectați cu COVID-19, scrie Nord News, miercuri, 22 aprilie. De asemenea, au fost testați pozitiv nouă angajați ai azilului, dar și șase localnici.

Potrivit sursei citate, în ultimele luni, în azil au murit cinci persoane, printre care una infectată cu virusul COVID-19.

Șefului centrului de plasament susține că virusul ar fi fost adus în instituție după ce un beneficiar a urmat un curs de tratament la Spitalul Raional Glodeni. În prezent, unele persoane testate cu COVID au fost internate la spital, iar altele continuă să fie tratate la azil.

„Pe data de 20 martie un beneficiar al centrului nostru a fost internat în Spitalul Raional din Glodeni. După 27 martie a fost externat din spital. Noi nu am știut care-i situația în spital. În consecință, a fost  importată boala la noi în centru”, a povestit directorul casei de bătrâni „TABITA”, Timofei Grama.

În opinia directorului centrului de plasament, persoanele decedate au murit „de bătrânețe”.

„Persoanele care au decedat recent, nu au decedat din cauza COVID-lui, ci din cauza vârstei. Ele aveau 84-89 de ani”, a menționat Timofei Grama.

De miercuri, 22 aprilie, potrivit unei decizii a Comisiei Raionale pentru Situații Excepționale, intrarea în incinta centrului este restricționată.

„De astăzi, persoanele în vârstă după 65 de ani și copiii se interzice deplasarea. Persoanele care lucrează au dreptul să circule. Vor fi sporite măsurile de patrulare. Am venit cu un demers către Inspectoratul din Glodeni”, a precizat primarul comunei Iabloana, Ghenadie Mîrza.

Primăria a alocat peste 27 de mii de lei pentru testarea tuturor beneficiarilor azilului, dar și a angajaților.

„Am cumpărat 50 de teste de la un laborator din Chișinău. Dumnealor, vinerea trecută au prelevat probele din 50, suspecți erau 28. A doua zi dimineața, șeful laboratorului m-a anunțat că vine cu specialiștii lui, tot cu utilaje, din 28 de suspecți, 26 sunt pozitivi”, a spus primarul, Ghenadie Mîrza.

Până în prezent, în satul Iablona au fost diagnosticați cu coronavirus 41 de oameni, iar 120 sunt în izolare.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, în total, în raionul Glodeni au fost testați pozitiv cu COVID-19 159 de persoane.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: