Andrei Mardari / NewsMaker

VIDEO Grantul de €100 mln oferit de România va ajunge la grădinițe, școli, teatre și mass-media

Premierul Natalia Gavrilița a oferit detalii despre cum planifică Guvernul să fie cheltuiți banii din grantul în mărime de 100 mln euro, oferit de România. În cadrul unui briefing din 8 februarie, prim-ministrul a precizat că decizia finală va fi luată în colaborare cu Bucureștiul, însă Guvernul de la Chișinău propune alocarea celei mai mari părți din acești bani pentru proiectele de dezvoltare locală și regională, dar și pentru unele inițiative culturale și sprijin a mass-media.

Premierul țării a precizat că, printre deciziile care urmează a fi luate, se numără cea legată de reducerea și eliminarea unor tarife de roaming, construcția și reparația unor poduri (este vorba în mod special despre podul de la Ungheni). De asemenea, vineri urmează a fi semnat acordul prin care România va acorda Moldovei un grant în mărime de 100 mln euro.

Îl vom putea accesa pe parcursul următorilor ani. Istoria acestei decizii este una lungă. Încă în 2014, Guvernul României și-a asumat o decizie similară. Pe parcursul anilor, Guvernele R. Moldova au putut absorbi doar aproximativ 35 mln din această sumă. Restul sumei, din cauza atitudinii guvernării precedente, a fost oprită. Una din primele acțiuni ale noului Guvern a fost să convingă partea română să revadă decizia”, a explicat Gavrilița și a remarcat că programul este repornit cu suma reîntregită.

Proiectele spre care vor merge banii urmează să fie convenite de ambele părți.

Eu vă pot spune care este intenția noastră: în primul rând, ne dorim ca cea mai mare parte din această sumă să suplinească sumele alocate Fondului de dezvoltare regională și locală, pornit de Guvern acum câteva luni pentru dezvoltarea localităților și îmbunătățirea condițiilor de trai”, a punctat premierul.

Potrivit șefei Guvernului, banii vor fi utilizați pentru îmbunătățirea condițiilor din grădinițe, școli, iluminare stradală, proiecte de antreprenoriat social, ș.a. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va desfășura, pe 9 februarie, consultări cu primarii pentru a identifica varianta optimă de depunere a dosarelor și atribuirea sumelor de finanțare pentru proiectele în cadrul Fondului de dezvoltare regională și locală. Premierul a subliniat că fondurile nu vor fi alocate conform unor criterii politice.

De asemenea, o parte din grantul oferit de București va fi utilizat pentru proiecte culturale, precum investiții în Teatrul Național, Sala cu Orgă și alte incinte culturale, dar și proiecte mass-media.

Ședința comună a Guvernelor României și R. Moldova se va desfășura pe 11 februarie.

Amintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat anterior că Guvernul Republicii Moldova este în curs de elaborare a proiectului „Satul european”, care prevede investiții, anuale, de 100 mln de euro.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: