Premierul Natalia Gavrilița a oferit detalii despre cum planifică Guvernul să fie cheltuiți banii din grantul în mărime de 100 mln euro, oferit de România. În cadrul unui briefing din 8 februarie, prim-ministrul a precizat că decizia finală va fi luată în colaborare cu Bucureștiul, însă Guvernul de la Chișinău propune alocarea celei mai mari părți din acești bani pentru proiectele de dezvoltare locală și regională, dar și pentru unele inițiative culturale și sprijin a mass-media.
Premierul țării a precizat că, printre deciziile care urmează a fi luate, se numără cea legată de reducerea și eliminarea unor tarife de roaming, construcția și reparația unor poduri (este vorba în mod special despre podul de la Ungheni). De asemenea, vineri urmează a fi semnat acordul prin care România va acorda Moldovei un grant în mărime de 100 mln euro.
„Îl vom putea accesa pe parcursul următorilor ani. Istoria acestei decizii este una lungă. Încă în 2014, Guvernul României și-a asumat o decizie similară. Pe parcursul anilor, Guvernele R. Moldova au putut absorbi doar aproximativ 35 mln din această sumă. Restul sumei, din cauza atitudinii guvernării precedente, a fost oprită. Una din primele acțiuni ale noului Guvern a fost să convingă partea română să revadă decizia”, a explicat Gavrilița și a remarcat că programul este repornit cu suma reîntregită.
Proiectele spre care vor merge banii urmează să fie convenite de ambele părți.
„Eu vă pot spune care este intenția noastră: în primul rând, ne dorim ca cea mai mare parte din această sumă să suplinească sumele alocate Fondului de dezvoltare regională și locală, pornit de Guvern acum câteva luni pentru dezvoltarea localităților și îmbunătățirea condițiilor de trai”, a punctat premierul.
Potrivit șefei Guvernului, banii vor fi utilizați pentru îmbunătățirea condițiilor din grădinițe, școli, iluminare stradală, proiecte de antreprenoriat social, ș.a. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va desfășura, pe 9 februarie, consultări cu primarii pentru a identifica varianta optimă de depunere a dosarelor și atribuirea sumelor de finanțare pentru proiectele în cadrul Fondului de dezvoltare regională și locală. Premierul a subliniat că fondurile nu vor fi alocate conform unor criterii politice.
De asemenea, o parte din grantul oferit de București va fi utilizat pentru proiecte culturale, precum investiții în Teatrul Național, Sala cu Orgă și alte incinte culturale, dar și proiecte mass-media.
Ședința comună a Guvernelor României și R. Moldova se va desfășura pe 11 februarie.
Amintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat anterior că Guvernul Republicii Moldova este în curs de elaborare a proiectului „Satul european”, care prevede investiții, anuale, de 100 mln de euro.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.