VIDEO Grosu a închis căldura în unele birouri din Parlament: „Îngheață cineva? Mititeii. Haideți un pic mai econom”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Grosu a închis căldura în unele birouri din Parlament: „Îngheață cineva? Mititeii. Haideți un pic mai econom”

Eficientizarea consumului de gaz și agent termic a provocat dezbateri aprinse în cadrul ședinței Parlamentului din 20 ianuarie. Deputatul Partidului „ȘOR” Vadim Fotescu s-a arătat nemulțumit de prevederea privind economia resurselor în instituțiile publice. La rândul său, președintele Parlamentului Igor Grosu a ținut să precizeze că el a deconectat căldura în unele încăperi pe durata mini-vacanței de iarnă și i-a recomandat colegului său din Legislativ să folosească „robinetul de la calorifer”.

În cadrul dezbaterilor din Legislativ, înainte de instituirea stării de urgență din cauza crizei de gaz, deputatul fracțiunii Partidului „ȘOR” Vadim Fotescu a întrebat-o premierul Natalia Gavrilița cum anume planifică autoritățile să reducă consumul de gaz în instituțiile publice.

Ce prevede mai exact acest punct? Pentru cine e? Pentru consumatorii finali, pentru antreprenori, pentru spitale, pentru școli, grădinițe?”, a întrebat Fotescu.

La rândul său, prim-ministrul a reiterat că este vorba despre o economie acolo unde este posibil, de exemplu în zilele de weekend, când clădirile sunt goale. „Știu că și în Parlament a fost redusă ușor temperatura”, a remarcat Gavrilița și a îndemnat deputații să nu speculeze pe acest subiect.

În discuție a intevenit și speakerul Igor Grosu: „Domnule deputat, îmi cer scuze că fără permisiunea Dvs, dar mi-am permis în vacanța de iarnă să scad temperatura [în parlament], iar în unele încăperi chiar am deconectat. De ajuns? E bun? Îngheață cineva? Nimeni? Mititeii. Haideți un pic mai econom și mai puțin sarcasm”.

Deputatul comunist Oleg Reidman a ținut să sublinieze că pentru a încălzi o clădire este nevoie de mai multă energie decât pentru a menține temperatura constantă: „E o lege a fizicii. Fiți atenți cu reglarea temperaturii încolo-încoace în weekend și în vacanță”, a conchis acesta.

Igor Grosu a intervenit din nou: „Domnule deputat, Dvs în birou aveți un calorifer. El are un robinet. Umblați la el, vă rog. Nu are nimic cu cazanul. Recomandare. Eu asta fac la mine în birou. Fizică. Spun pentru deputații cărora le-au înghețat microfoanele”.

În ajun, subiectul a provcat dezbateri și în cadrul ședinței de Guvern, după ce bașcanul Găgăuziei Irina Vlah a solicitat precizări pe acest subiect și a acuzat autoritățile că „ar face economii pe seama copiilor”. În replică, Vlah a fost acuzată de populism. În discuție au intervenit, pe lângă ministrul Educației, și premierul Natalia Gavrilița, vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu și ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi.

Amintim că ministrul Educației Anatolie Topală a semnat un document adresat organelor locale de specialitate din domeniul învățământului și conducătorilor instituțiilor de învățământ de toate nivelurile, prin care solicită să fie întreprinse măsuri de economisire a resurselor energetice. De asemenea, în adresare se solicită achitarea facturilor pentru consumul de gaz natural și agent termic până în data de 20 a lunii ianuarie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: