Colaj NM

Dezbateri aprinse pe tema „economiei pe seama copiilor”. Gavrilița către Vlah: „Vrem pe de o parte autonomie, dar pe de alta să fie totul scris”

Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah a cerut în cadrul ședinței din 19 ianuarie explicații de la ministrul Educației Anatolie Topală, cu privire la documentul expediat directorilor de instituții de învățământ și autorităților locale, prin care se solicită economisirea consumului agentului termic și a gazului. Subiectul a creat adevărate dezbateri, în discuție intervenind, pe lângă ministrul Educației, și premierul Natalia Gavrilița, vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu și ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi.

S-a transmis această dispoziție, fără să se explice directorilor de instituții cum să se economisească. De fapt, propunem să economisim pe seama propriilor copii. Probabil este nevoie de crearea unui grup de lucru care să monitorizeze situația. Prețul la gaz a crescut cu 40% și nu vom reuși să economisim în instituțiile publice”, s-a expus Irina Vlah.

În replică, premierul Natalia Gavrilița a spus că Guvernul a urmărit cu îngrijorare situația pe piața gazelor zilnic luna aceasta și a amintit că s-a luat decizia ca toate instituțiile publice să facă eforturi de eficiență energetică.

Nu este vorba doar despre școli sau grădinițe, ci în special de instituțiile publice în care se află autoritățile publice centrale, cele de nivel doi. Suntem preocupați de eficiența energetică și anul trecut am aprobat finanțarea pentru un proiect mare care va izola energetic clădirile publice mari, care consumă multă energie: spitale, școli, ș.a. Este vorba de aplicarea bunului simț, în niciun caz de acțiuni care ar periclita procesul educațional. Cred că sîmbăta sau duminica se poate da temperatura mai jos”, a explicat Gavrilița.

La rândul său, ministrul Educației Anatolie Topală a recunoscut că a semnat o astfel de recomandare privind eficientizarea consumului de gaz și agent termic.

Nimeni, prin această dispoziție, nu a avut în vedere că trebuie să fie temperatura joasă în instituții sau creat un disconfort pentru elevi sau cadre didactice. Dimpotrivă. Noi încă o dată atenționăm că, într-o situație deosebită, cheltuirea banului public eficient este o necesitate pe care trebuie să o aibă în vedere fiecare conducător al unei instituții publice din toate raioanele și municipiile”, a răspuns oficialul.

Iar vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a menționat că pot fi adoptate măsuri simple, care să nu dăuneze.

Spre exemplu, seara sau în weekend, când copiii  nu sunt la școală, pot fi reduse temperaturile. Chem la solidaritate pe toată lumea în aceste vremuri complicate”, a declarat Spînu.

A intervenit în discuție și ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu: „Vreau să aduc aminte că gazele naturale sunt resurse epuizabile. Este de responsabilitatea fiecăruia să consume natural aceste resurse, dacă ne preocupă viața copiilor nepoților. De consumul rațional al nostru depinde confortul copiilor noștri. Nu trebuie să facem populism din acest subiect, dar să îl abordăm cu maximă responsabilitate”.

Nu știu despre ce populism vorbiți, pentru că eu mă refer la sănătatea copiilor noștri. Eu i-am cerut ministrului o instrucțiune simplă pentru directorii instituțiilor de învățământ”, a replicat Irina Vlah.

Premierul a intervenit din nou în discuție și s-a arătat sigură că directorii instituțiilor publice înțeleg foarte bine despre ce măsuri este vorba.

Sănătatea copiilor este pe primul plan și acțiunile rezonabile care sunt clare oricărui conducător. Și directorii de școli sunt oameni rezonabili care înțeleg că au crescut prețurile, suntem în criză și dacă e posibil sâmbătă și duminică să micșorăm un pic temperatura – să o facă. Dacă nu – nu. Vrem pe de o parte autonomie, dar pe de alta să fie totul scris. Omul înțelege ce trebuie de făcut”, a conchis Gavrilița.

Ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi a intervenit și el în discuție: „Cât de mult nu ar crește, prețurile nu au crescut de 12 ori. Nu ne putem aștepta ca acele alocații pe care le-am avut pentru serviciile comunale se vor finaliza în luna ianuarie. La sfârșitul lunii verificăm cheltuielile fiecărei autorități și vedem care este rezerva pentru a achita în continuare serviciile. Dacă unele vor avea deficiențe, vom interveni. Dar autoritățile publice locale, de asemenea, au responsabilitatea de a întreține instituțiile școlare și de a exclude risipa. Mi se face impresia că dna Vlah a deturnat ordinul dlui Topală. Este vorba de a reduce consumul, nu confortul”.

Amintim că ministrul Educației Anatolie Topală a semnat un document adresat organelor locale de specialitate din domeniul învățământului și conducătorilor instituțiilor de învățământ de toate nivelurile, prin care solicită să fie întreprinse măsuri de economisire a resurselor energetice. De asemenea, în adresare se solicită achitarea facturilor pentru consumul de gaz natural și agent termic până în data de 20 a lunii ianuarie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Денис Дерменжи / NewsMaker

Acuzațiile de malpraxis și mită de la Spitalul Raional Hîncești: ce a constatat comisia de anchetă internă

Comisia de anchetă internă de serviciu instituită de Spitalul Raional Hîncești în cazul bătrânului care a decedat luna trecută în instituție și-a finalizat activitatea pe 30 iunie. Aceasta nu a constatat aplicarea de tratamente inumane în privința bărbatului, după cu afirmă fiica acestuia. De asemenea, comisia a stabilit că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), în care a fost internat bărbatul, nu ar fi instigat la dare de mită din partea rudelor. Astfel, spitalul a menționat că învinuirile aduse de fiica decedatului au „tentă de a defăima și denigra”. Precizările au fost făcute într-un comentariu acordat pentru NM.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că, între 23 și 30 mai, perioadă în care bărbatul a fost internat, soția și alte rude l-au vizitat și au avut acces la „toate” etapele actului medical, au primit răspunsuri la întrebările acordate, și „nu au avut nicio obiecție privind tratamentul și comportamentul personalului medical”. Potrivit instituției, în intervalul de timp menționat, nu a parvenit nicio reclamație cu privire la starea sau modul de îngrijire al bolnavului, atât în scris, cât și verbal. Fiica bărbatului, Tatiana Foltea, a transmis sesizări, în perioada 1-2 iunie, în adresa Ministerului Sănătății și spitalului, ceea ce a condus la constituirea unei comisii de anchetă internă de serviciu.

Aceasta și-a finalizat activitatea pe 30 iunie.

Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat „lipsa oricărui tratament și atitudine contrar protocoalelor standard” în perioada în care bărbatul a fost spitalizat. Comisia a mai stabilit că „au fost întreprinse toate acțiunile și au fost instrumentate toate procedeele de tratament” disponibile la Spitalul Raional Hîncești.

Nu a existat nicio imobilizare fizică a lui, după cum se vehiculează în postările de pe rețelele de socializare. Operarea cu termenul „imobilizare fizică” denotă o atitudine superficială, invocată de persoane neinițiate în totalitate cu procesul de tratament aplicat în instituția medicală. Periodic, pacientul N. Foltea devenea agresiv, agitat, fiind necesară intervenția medicului psihiatru, cu care s-a coordonat tratamentul. Uneori, devenea apatic, refuza să mănânce unele alimente, dar era hrănit de bufetieră sau infirmieră, iar uneori și de soție. Acestuia i-au fost prescrise perfuzii și, întru evitarea autovătămării, periodic i se fixa mâna pentru administrarea medicamentelor, procedeu justificat și necesar aceste cazuri. Aceste circumstanțe se mai confirmă și prin explicația parvenită de la un fost pacient, care a fost spitalizat în perioada 23-30 mai în același salon cu N. Foltea”, a menționat spitalul.

Instituția medicală a mai menționat că Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat că faptele invocate de fiica bărbatului, privind instigare la dare de mită din partea șefei secției Anestezie și Terapie Intensivă, în care a fost internat acesta și, într-un final, a decedat, nu au avut loc.

Acest aspect rezultă din faptul că la internarea pacientului pe 23.05.2025 șefa secției ATI, I. Lisnic, nu era de gardă, încadrându-se în serviciu abia a doua zi. Respectiv, aceasta nu a avut contact cu rudele pacientului. De altfel, la internare a insista numai soția, iar autoarea acuzațiilor, T. Foltea, în genere nu era în țară. De asemenea, nu s-au stabilit alte fapte de solicitare de „recompensă” din partea a altor lucrători medicali ai instituției”, a adăugat spitalul.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că acuzațiile fiicei decedatului au „tentă de a defăimare și denigra imaginea” instituției medicale. „Înțelegem starea psihologică a acesteia, survenită în urma decesului părintelui, dar ar fi fost mai benefic de a se documenta, de a analiza evoluția procesului de tratament medical aplicat tatălui său în cadrul Spitalului Raional Hîncești, cât și a atitudinii personalului medical la realizarea acestui proces. Suntem convinși că dacă se proceda atare, nu mai exista conflictul inițiat”, au adăugat reprezentanții instituției.

Spitalul a mai precizat că a propus soției și fiicei să se întâlnească pentru a analiza situația, însă acestea ar fi refuzat.

Amintim că bărbatul, în vârstă de 78 de ani, a murit recent la Spitalul Raional Hîncești, la sfârșitul lunii mai, iar fiica sa, Tatiana Foltea, a acuzat personalul medical că i-ar fi aplicat tratamente inumane în ultimele zile de viață. Potrivit acesteia, pacientul ar fi fost ținut legat de mâini și picioare timp de o săptămână, izolat într-un salon, fără a fi consultat de un medic specialist. Femeia a mai spus că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă, Irina Lisnic, ar cerut „o recompensă” pentru ca bărbatul să fie menținut la ATI.

Pe 2 iunie a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru a examina circumstanțele semnalate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: