Dezbateri aprinse pe tema „economiei pe seama copiilor”. Gavrilița către Vlah: „Vrem pe de o parte autonomie, dar pe de alta să fie totul scris”
Full Article 5 minutes read

Dezbateri aprinse pe tema „economiei pe seama copiilor”. Gavrilița către Vlah: „Vrem pe de o parte autonomie, dar pe de alta să fie totul scris”

Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah a cerut în cadrul ședinței din 19 ianuarie explicații de la ministrul Educației Anatolie Topală, cu privire la documentul expediat directorilor de instituții de învățământ și autorităților locale, prin care se solicită economisirea consumului agentului termic și a gazului. Subiectul a creat adevărate dezbateri, în discuție intervenind, pe lângă ministrul Educației, și premierul Natalia Gavrilița, vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu și ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi.

S-a transmis această dispoziție, fără să se explice directorilor de instituții cum să se economisească. De fapt, propunem să economisim pe seama propriilor copii. Probabil este nevoie de crearea unui grup de lucru care să monitorizeze situația. Prețul la gaz a crescut cu 40% și nu vom reuși să economisim în instituțiile publice”, s-a expus Irina Vlah.

În replică, premierul Natalia Gavrilița a spus că Guvernul a urmărit cu îngrijorare situația pe piața gazelor zilnic luna aceasta și a amintit că s-a luat decizia ca toate instituțiile publice să facă eforturi de eficiență energetică.

Nu este vorba doar despre școli sau grădinițe, ci în special de instituțiile publice în care se află autoritățile publice centrale, cele de nivel doi. Suntem preocupați de eficiența energetică și anul trecut am aprobat finanțarea pentru un proiect mare care va izola energetic clădirile publice mari, care consumă multă energie: spitale, școli, ș.a. Este vorba de aplicarea bunului simț, în niciun caz de acțiuni care ar periclita procesul educațional. Cred că sîmbăta sau duminica se poate da temperatura mai jos”, a explicat Gavrilița.

La rândul său, ministrul Educației Anatolie Topală a recunoscut că a semnat o astfel de recomandare privind eficientizarea consumului de gaz și agent termic.

Nimeni, prin această dispoziție, nu a avut în vedere că trebuie să fie temperatura joasă în instituții sau creat un disconfort pentru elevi sau cadre didactice. Dimpotrivă. Noi încă o dată atenționăm că, într-o situație deosebită, cheltuirea banului public eficient este o necesitate pe care trebuie să o aibă în vedere fiecare conducător al unei instituții publice din toate raioanele și municipiile”, a răspuns oficialul.

Iar vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a menționat că pot fi adoptate măsuri simple, care să nu dăuneze.

Spre exemplu, seara sau în weekend, când copiii  nu sunt la școală, pot fi reduse temperaturile. Chem la solidaritate pe toată lumea în aceste vremuri complicate”, a declarat Spînu.

A intervenit în discuție și ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu: „Vreau să aduc aminte că gazele naturale sunt resurse epuizabile. Este de responsabilitatea fiecăruia să consume natural aceste resurse, dacă ne preocupă viața copiilor nepoților. De consumul rațional al nostru depinde confortul copiilor noștri. Nu trebuie să facem populism din acest subiect, dar să îl abordăm cu maximă responsabilitate”.

Nu știu despre ce populism vorbiți, pentru că eu mă refer la sănătatea copiilor noștri. Eu i-am cerut ministrului o instrucțiune simplă pentru directorii instituțiilor de învățământ”, a replicat Irina Vlah.

Premierul a intervenit din nou în discuție și s-a arătat sigură că directorii instituțiilor publice înțeleg foarte bine despre ce măsuri este vorba.

Sănătatea copiilor este pe primul plan și acțiunile rezonabile care sunt clare oricărui conducător. Și directorii de școli sunt oameni rezonabili care înțeleg că au crescut prețurile, suntem în criză și dacă e posibil sâmbătă și duminică să micșorăm un pic temperatura – să o facă. Dacă nu – nu. Vrem pe de o parte autonomie, dar pe de alta să fie totul scris. Omul înțelege ce trebuie de făcut”, a conchis Gavrilița.

Ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi a intervenit și el în discuție: „Cât de mult nu ar crește, prețurile nu au crescut de 12 ori. Nu ne putem aștepta ca acele alocații pe care le-am avut pentru serviciile comunale se vor finaliza în luna ianuarie. La sfârșitul lunii verificăm cheltuielile fiecărei autorități și vedem care este rezerva pentru a achita în continuare serviciile. Dacă unele vor avea deficiențe, vom interveni. Dar autoritățile publice locale, de asemenea, au responsabilitatea de a întreține instituțiile școlare și de a exclude risipa. Mi se face impresia că dna Vlah a deturnat ordinul dlui Topală. Este vorba de a reduce consumul, nu confortul”.

Amintim că ministrul Educației Anatolie Topală a semnat un document adresat organelor locale de specialitate din domeniul învățământului și conducătorilor instituțiilor de învățământ de toate nivelurile, prin care solicită să fie întreprinse măsuri de economisire a resurselor energetice. De asemenea, în adresare se solicită achitarea facturilor pentru consumul de gaz natural și agent termic până în data de 20 a lunii ianuarie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: