Максим Андреев, NewsMaker

VIDEO Ploile de weekendul trecut au făcut ravagii în mai multe localități

Precipitațiile abundente care au căzut zilele trecute au provocat daune în mai multe localități. Este concluzia conducerii Inspectoratului  General pentru Situații de Urgență al MAI, care s-a întrunit pe 22 iunie în ședință. 

În localitatea Bleșteni, municipiul Edineț, salvatorii au intervenit pentru pomparea apei din două gospodării, iar digul bazinului acvatic din localitatea Brânzeni și Bădragii Vechi a fost deteriorat.

De intervenția angajaților IGSU a fost nevoie și în localitatea Buțeni din raionul Hâncești, unde precipitațiile au afectat mai multe culturi agricole, iar apa a intrat în cinci gospodării afectând beciurile și ogrăzile. La fața locului au intervenit salvatorii care au pompat apa pe parcursul nopții. Precipitațiile au creat prejudicii și în localitatea Tochile-Răducani, Leova.

De intervenția IGSU a fost nevoie și în municipiul Rezina. Aici, pompierii au evacuat apa din două gospodării. Ploaia de la sfârșitul săptămânii a deteriorat mai multe porțiuni de drum local din satul Costești și Horești, raionul Ialoveni. În teren activează Comisiile pentru Situații Excepționale teritoriale pentru estimarea prejudiciilor.

Un internaut a publicat pe Facebook imagini despre care susține că au fost filmate în satul Hansca, raionul Ialoveni.

https://www.facebook.com/mariana.bodrug.5/videos/pcb.1435181916683695/3030065807071825/?type=3&theater&ifg=1

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat luni, 22 iunie, cod galben de instabilitate atmosferică. Până pe 24 iunie rămâne în vigoare codul galben de inundații de-a lungul râului Prut, pe segmentul Criva-Costești-Stânca. De asemenea, sunt posibile inundații în raioanele Briceni și Edineț și în lunca râului Nistru, în regiunea orașului Bender şi Tiraspol.

În context, conducerea IGSU a dispus în continuare monitorizarea strictă pe toate segmentele de măsurare pe ambele râuri.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: