(VIDEO) „Îmi pare foarte rău că acest mesaj a speriat mamele”. Precizările ministrului Muncii despre concediul de îngrijire a copiilor
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) „Îmi pare foarte rău că acest mesaj a speriat mamele”. Precizările ministrului Muncii despre concediul de îngrijire a copiilor

Mesajul precum că Guvernul ar intenționa să reducă durata concediului de îngrijire a copilului sau indemnizația constituie un fals. Declarația a fost făcută de către Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale. Oficialul declară că indemnizațiile de îngrijire a copilului trebuie să fie mai mari, iar cu privire la concediul de maternitate – „nu există nici un plan de reducere a acestuia”. 

„Îmi pare foarte rău că acest mesaj a speriat mamele”, a precizat Spatari.

Ministrul a subliniat că nu există nici un plan pentru a reduce durata concediului de maternitate. La fel, potrivit lui, indemnizația pentru îngrijirea copiilor este foarte importantă şi nimeni nu cere reducerea ei: „Dimpotrivă, ar fi foarte bine să găsim soluții pentru a o crește și a lungi durata ei pentru o perioadă mai mare de 3 ani”, a adăugat ministrul.

Spatari a mai declarat că bugetul pentru indemnizațiile pentru sprijin familiilor cu copii va crește cu peste 11% pentru anul viitor, pe când indemnizația pentru naşterea copilului va crește până la 10068 lei, de la 1 ianuarie 2022.

Cu privire la concediul de îngrijire a copilului, ministrul a reiterat cele afirmate în cadrul unei emisiuni, că este atipic de lung în Moldova. „3 ani, față de 1-1,5 ani în majoritatea țărilor. Dar acest lucru nu a rezolvat criza demografică, aşa cum se vede din cifre”, a precizat Spatari.

Potrivit datelor prezentate de ministru, în anul 2014, în Moldova s-au născut peste 40 mii de copii, iar anul trecut s-au născut puțin peste 30 mii de copii. Astfel, natalitatea s-a redus cu 10 mii în 6 ani.

„Criza demografică nu se rezolvă prin concedii lungi sau pensionare devreme, ci prin dezvoltare economică și încredere în viitor. Şi prin servicii calitative”, a mai menționat ministrul și a subliniat că se referă la creşe publice şi private, locuri de joacă şi de îngrijire a copiilor la angajatori, dar și servicii de bone sigure.

„Doar atunci când vom avea aceste servicii, mamele vor putea să facă alegerea liberă de a rămâne acasă cu copilul, de a reveni la muncă sau de a lucra cu timp parțial”, a conchis ministrul.

Amintim că Marcel Spatari a atras un val de critici în urma declarației sale din 29 noiembrie, când a afirmat că Moldova deține recordul la cele mai lungi concedii de îngrijire a copilului. Atunci, ministrul a remarcat că deocamdată, autoritățile nu intenționează să reducă durata concediului de îngrijire a copilului, pentru că mai întâi, trebuie să fie soluționată problema privind creșele pentru copiii cu vârsta de până la trei ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: