(VIDEO) Indexarea pensiilor cu 15%, aprobată de Guvern după un schimb de replici între bașcanul Vlah și premierul Recean
Full Article 4 minutes read

(VIDEO) Indexarea pensiilor cu 15%, aprobată de Guvern după un schimb de replici între bașcanul Vlah și premierul Recean

În cadrul ședinței Guvernului, din 22 martie, a fost aprobată indexarea pensiilor. În timpul dezbaterilor a avut loc un schimb de replici între bașcanul Găgăuziei Irina Vlah și premierul Dorin Recean. Irina Vlah a încercat să-l întrebe pe ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu dacă nu este o încălcare ca pensiile să fie indexate cu 15% în condiițiile în care rata inflației este de 26%. 

„Indexarea pensiilor prevede majorarea pensiilor în conformitate cu procentul inflației, care astăzi a ajuns la 26. Credeți că este corectă această indexare de 15% și nu este o încălcare…”, l-a întrebat bașcanul pe ministrul Muncii.

În acel moment, prim-ministrul Dorin Recean a întrerupt intervenția Irine Vlah, declarând că „a rugat colegial să nu se facă politică” la ședințele Guvernului.

„Toată lumea știe din ce ne alimentăm…Noi, toată Uniunea Europeană, Statele Unite ne-au ajutat să suplimentăm bugetul…”, a spus acesta.

În continuare, Irina Vlah a intervenit și s-a arătat nemulțumită că premierul a întrerupt-o. „De ce dvs. mă întrerupeți? Nu este corect după mine.”, a menționat ea.

„Eu vă spun de ce. Și o să vă întrerup de fiecare dată când veți utiliza această tribună pentru a face politică”, a spus Recean.

În replică, Vlah i-a spus că este „membru al Guvernului și poate să pună întrebări”. Ulterior, premierul i-a permis să-și continue întrebarea.

„Nu este o încălcare a legii și a drepturilor pensionarilor la o asigurare socială echitabilă? Eu vreau să ascult opinia dvs. Mulțumesc”, i s-a adresat Vlah, din nou, ministrului Muncii.

Dorin Recean a intervenit, menționând că „nu este o încălcare, reieșind din mijloacele financiare care sunt disponibile”.

„Acest stat face tot posibilul ca să creștem pensiile să asigurăm păturile vulnerabile, să asigurăm și să protejăm cetățenii de impactul facturilor”, a conchis premierul.

Precizăm că, din 1 aprilie, pensiile și alocațiile sociale vor fi indexate cu 15%, conform deciziei aprobate de Executiv, la propunerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Astfel, pensia minimă pentru limită de vârstă va constitui 2620,62 lei, cu aproximativ 342 de lei mai mult decât în anul 2022.

Concomitent, va fi majorată valoarea pensiei minime de dizabilitate. Din 1 aprilie, aceasta va constitui 1965,47 lei pentru persoanele cu dizabilități severe, 1834,43 lei pentru persoanele cu dizabilități accentuate și 1310,31 lei pentru persoanele cu dizabilități medii.

Coeficientul de indexare a fost stabilit în funcție de creșterea procentuală a veniturilor proprii ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 față de anul 2021 și se aplică pentru partea de pensie care nu depășește salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2023 – 11 700 de lei.

Pentru indexarea prestațiilor sociale, sunt necesare aproximativ 3,06 miliarde de lei, dintre care 2,35 de miliarde vor fi alocate din mijloacele bugetului de asigurări sociale, iar restul sumei din bugetul de stat.

Tot din 1 aprilie, cu 15% va fi  majorat venitul lunar minim garantat, utilizat pentru stabilirea dreptului la ajutor social și la ajutor pentru perioada rece a anului. După indexare, valoarea acestuia va fi de 1568 de lei pentru un adult și 1631 de lei pentru un copil.

De asemenea, vor fi indexate cu 28.74 % indemnizațiile zilnice pentru copiii plasați în servicii de plasament de tip familial, precum și  în serviciile sociale „Casa comunitară pentru copii în situaţie de risc” și „Centrul de plasament pentru copiii separați de părinți”. În anul curent, aceste indemnizații vor fi de 20 de lei pentru zilele obișnuite, 167 de lei pentru ziua de naștere a copilului și 119 lei pentru zilele de sărbătoare.

Conform datelor prezentate de către structurile teritoriale de asistență socială, în anul curent, de indemnizația zilnică vor beneficia сirсa 2850 de copii, cu 450 mai mulți comparativ cu anul 2022. În acest scop, vor fi alocate 14,7 milioane de lei, mijloace financiare deja planificate în Legea bugetului de stat pentru anul 2023.

Amintim că indexarea prestațiilor sociale, a indemnizațiilor zilnice pentru copii și a venitului lunar minim garantat se efectuează anual, majorarea fiind aplicată de la 1 aprilie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: